- Reklama -

Savremena proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru nezamisliva je bez rasada povrtarskih kultura. Osnovni razlog je taj što se rasad gaji u kontrolisanim uslovima, tako da se biljke optimalno razvijaju.

Ovaj ozbiljan, pre svega porodičan posao, može da donese dobru zaradu, ali zahteva mnogo truda i ulaganja tokom cele godine – a naročito tokom jeseni i sa proleća.

S obzirom da početkom aprila počinje puna povrtarska sezona, na rasadničarima je bilo da već od januara počnu sa proizvodnjom rasada, a kako bi se unapred pripremili za samu prodaju rasada – kada ubiraju plodove svog rada.

Setva, a potom vađenje sejanca iz semeništa i pikiranje mora da se vrši pažljivo kako ne bi došlo do povrede biljčica.

Kada je u pitanju setva u proizvodnji rasada treba koristiti veoma kvalitetno seme, visoke biološke vrednosti – jer i kao i u svakom drugom poslu tako i u rasadničarstvu loš rasad se proda jednom i nikada više.

U ranoj proizvodnji rasada kako bi se regulisao vegetacioni prostor biljaka, odnosno kako bi se usled guste setve biljkama obezbedio odgovarajući životni prostor vrši se pikiranjePikiranje mladih biljaka, posebno paradajza i paprike, je jedna od najčešćih tehnika proizvodnje rasada povrća kod nas. Pikiranjem male bijčice (do dva stalna lista) dobijaju veći prostor za razvoj korena, otpornije su i mogu ranije da stupe u rod.

Jedna od najbitnijih mera, ako i ne najbitnija, je nega rasada. Previsoka vlažnost, visoka ili niska temperatura utiču na rast biljaka i kvalitet rasada.

Mali trikovi izvrsnih rasadničara

Ekipa emisije Bolja zemlja posetila je Milovana Batu Filipovića kod koga je proizvodnja rasada uveliko u toku. Kod ovog našeg poznatog rasadničara centralne Srbije saznali smo veoma korisne i što je najbitnije jeftine trikove u proizvodnji rasada.

Kako je Bata organizovao prvu operaciju koja dolazi, a to je pikiranje? Ali kako Bata dolazi do vrhunski ujednačenog i zdravog rasada, poslušajte i pogledajte u narednom video prilogu: