- Reklama -

Ekipa emisije “Bolja zemlja” je bila ubeđena da se neko šali sa njima kada su ih pozvali momci iz udruženja “Atar” koje okuplja programere i inžinjere u Novom Sadu.

OVO VAM SIGURNO TREBA! Jeftina mašina za ručno postavljanje folija koja taj posao čini lakim! (VIDEO)

Bili su uvereni da, kada su rekli na čemu rade, pokušavaju da prodaju priču I naprave nas budalama tvrdnjama da Srbija ima tehnologiju koju ima samo par zemalja u svetu.
Da bi ih otkačili rekli su im da im se jave kada sve završe i da će ekipa “Bolje zemlje” doći da snimi prilog o tome.

KUPUJETE POLOVNI TRAKTOR? Bolje vam je da pogledate ovo! (VIDEO)

Nisu očekivali da će telefon u redakciji ikada zazvoniti, ali je telefon ipak zazvonio.

Grupa momaka, bez milionskih budžeta, uspela je da napravi nešto na čemu rade velike svetske kompanije.

NI NAKON 60 GODINA NIJE IZGUBIO VREDNOST! Ovaj traktor je čudo! (VIDEO)

Oni su napravili inteligentnu prskalicu. Ta prskalica prska samo tamo gde vidi korov I time štedi vreme, hemiju, ali I čuva okolinu. Može se slobodno reći da je ta prskalica trijumf domaće pameti I snalažljivost.

VODENA SADLJIKA: Ona će vam smanjiti troškove, ubrzati rad i povećati prijem biljaka!

-Radi se o prskalici koja uz pomoć veštačke inteligencije prepoznaje šta je korov, prska šta je korov, a zdravu biljku ostavlja –objašnjava Goran Šuka, konstruktor – Samim tim štedi hemiju, čuva okolinu i naravno štedi vreme.

Goran Šuka, konstruktor

– Radi po principu veštačke inteligencije. Ona je kao ljudsko oko. Prepoznaje šta je bitno, a ono što nije bitno preskače – dodaje on.

JEDINI U SRBIJI! Zver na četiri točka koja vam može spasiti život! (VIDEO)

Potom je objasnio kako radi i kako uspeva da u realnom vremenu pogodi šta je korov i poprska ga herbicidom. Razlog uspeha je i činjenica da su mnoge tehnologije postale jeftinije i dostupne tek ove godine. Više o tome pogledajte na snimku ispod.

PLUG ZA 21. VEK! Domaći, a bolji od bilo kojeg drugog u svetu! (VIDEO)

-Sve što je zeleno na njivi ona će da isprska – kaže Miro Šuka, konstruktor. – U drugoj fazi, koja je preciznija, ova prskalica prepoznaje red, tj. Koje biljke su u liniji i njih ne prska.

Miro Šuka, konstruktor

– Treća faza je kada mašina prepozna korov i pravi sliku koju kasnije koristi za prepoznavanje tipa korova i koliko ga ima na njivi, ali i sve ostale podatke.

-Prskalica kada prvi put izađe na njivu ona koristi tu drugu fazu, tj. geometrijsku tehniku praćenja redova i linija za prepoznavanje korova. Na taj način ona uči i već je sledeće godine pametnija jer je napravila slike i na osnovu toga prepoznaje korov sledeći put i svake godine je sve preciznija i preciznija – objasnio je Miro Škura.

SAVET MAJSTORA! Kako da održavate motorne testere i prepoznate falsifikat! (VIDEO)

Potom je otkrio izvanredan metod koji su primenili da nauče prskalicu da razlikuje sirak od kukuruza što je i ljudskom oku dosta teško da prepozna dok se ne približi i to možete pogledate na snimku ispod.

Ova prskalica ima neuronske mreže, one uče na isti način kao ljudski mozak. Kao što dete uči tako i prskalica uči i primenjuje naučneno. Ne postoje dve iste biljke na svetu, čak i kada se radi o istoj vrsti korova. Tako ove neuronske mreže uče, one ne porede dve fotografije korova nego tako što uporedi neograničeni broj fotografija tražeći zajedničke karakteristike i tako ih prepoznaje. Koristi iskustvo i na osnovu njega uči.

Ali to nije sve, ova prskalica sakuplja i mnoge druge podatke koji su veoma važni za uspeh useva.

Miro Šuka ne krije ponos kada tvrdi kako je prskalica uspešna u 100% slučajeva.

-Kada smo je prvi put testirali ona je stala i prsnula na nešto što je nama ličilo na čistu zemlju. Mislili smo da je greška i tek kada smo prišli i dobro se zagledali videli smo mikroskopsku biljčicu koja se jedva nazirala golim okom ali smo utvrdili da je korov. Znači prskalica je prepoznala nešto što ni mi ne bi da smo ručno prskali – završava priču koja je najbolji pokazatelj koliko je dobra ova prskalica koja je delo domaća pameti.

Filip Injac, menadžer

Niko na svetu nema takav set, sličan dodatak koji prave Nemci košta oko 80.000 evra. No, ovi momci imaju drugu ideju i cene ovog našeg uređaja biće mnogo, mnogo niže. To je odlično objasnio Filip Injac, menadžer projekta. Kako i kada možete da nabavite ovu elektroniku iz Srbije, pogledajte na snimku ispod

Prethodni tekstDržava pokrenula projekat o čuvanju gena srpskog čokota! Evo šta to znači za vinogradare!
Sledeći tekstSavet stručnjaka: Zaštita jabuke od mrazeva!