- Reklama -

Inicijativu su pokrenuli potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović i NALED, a podržao je i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, kao i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Potpredsednica Mihajlović je rekla da je počektom decembra upućena inicijativa Etnografskom muzeju da se zaštite ova tri ćilima.

– Ćilimi su upisani u nacionalni registar, a potrudićemo se da već od marta predamo inicijativu za upis na listu UNESCO, rekla je Mihajlovićeva u Vladi Srbije, gde je danas predstavljena nova postavka rukotvorina u “Srpskom salonu”, koji je opremljen u saradnji Korodinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Etno mreže i NALED-a.

Izvršna direktorka NALED-a, Violeta Jovanović, podsetila je da je u septembru 2019, uz podršku pokrajinskog premijera Igora Mirovića otvoren i “Vojvođanski salon”.

– Potpredsednica Mihajlović i pokrajinski premijer Mirović u susretima sa stranim zvaničnicima poklanjaju tradicionalne rukotvorine i tako stvaraju izvor prihoda za brojne žene iz unutrašnjosti. Na ovaj način je do stranih zvaničnika stiglo više od 100 naših azbuka u zlatovezu, tkanica, tradicionalnih peškira. To želimo da omasovimo u 2020, pre svega u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova”, rekla je Jovanović.

Rukotvorine su napravile žene iz svih krajeva Srbije koje su deo inicijative “1.000 žena”. Do sada je zaposleno njih 698, a izradile su, između ostalog, “kraljevski pojas” za kineskog predsednika Si Ðinpinga i pirotske ćilime koji su poklonjeni predsednicima Rusije i Francuske Vladimiru Putinu i Emenuelu Makronu.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević rekao je da je Srbija u poslednjih 10 godina napravila velike korake po pitanju očuvanja materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa. On je naveo da je u decembru potpisano zajedničko uputstvo ministarstava kulture i građevinarstva kojim se osigurava poštovanje prostornih i urbanističkih planova uz očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa, a raspisan je i konkurs “Gradovi u fokusu” namenjen revitalizaciji infrastrukture u oblasti kulture.

Na konferenciji je najavljeno i da će se raditi na tome da se nacrt zakona o zanatstvu što pre nađe u javnoj raspravi, što će biti inicijativa najmanje dva ministarstva. NALED je inicirao i uvođenje “čuvara tradicije” u lokalnim samoupravama, osoba koje će biti zadužene za brigu o aktivnostima na očuvanju kulturnog nasleđa na lokalu, na čemu će se raditi u 2020.