Foto: Pixabay
- Reklama -

Tretman komaraca iz aviona predstavlja veliki problem za pčele, navode iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije i podsećaju da su zajedno sa NALED-om organizovali akciju potpisivanja Deklaracije o zaštiti pčela.

Oni navode da su takođe pre dve godine pozvali pčelarska udruženja da na vreme jave SPOS-u termine tretmana koji bi im odgovarali, kako bi ovaj savez mogao da reaguje na vreme i zamoli opštine da se suzdrže od tretmana u određenim terminima.

“Tadašnji odaziv pčelarskih udruženja je bio loš, ali zato zovu dan ili dva pre tretmana tražeći od SPOS-a da reaguje, a to je nemoguće u dan ili dva, jer opština ima par stotina u Srbiji, a SPOS je samo jedan. Zato smo i tražili da nam pravovremeno jave gde imaju problem, kako bismo ga pravovremeno rešili, a to se radi još prilikom izrade budžeta, znači negde u novembru jedne godine, za tretmane u narednoj godini”, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Oni dalje navode da je većina opština u Vojvodini potpisala Deklaraciju o zaštiti pčela, ali dodaju da to nije dovoljno.Ističu da je zato zadatak da pčelarska udruženja na terenu urade sve što mogu u kontaktu sa svojim opštinama, a ako ne uspeju, onda da kontaktiraju SPOS.

Inače, sa opštinom Šid je tako postignut dogovor da se ne tretiraju komarci iz aviona ove godine u vreme kada je lipova paša u toku.