- Reklama -

Trenutna kiša umerenog intenziteta pada u jugoistočnim i centralnim predelima Srbije i ta oblačnost se širi polako prema severu zemlje, a istovremeno u delovima južne Bačke i delovima Banata ima i jačih grmljavinskih pljuskova, pa lokalno ima na ovom potezu i pojave grada.

Ova oblačnost predstavlja sklop snažnog ciklona čiji se centar nalazi nad južnom Italijom, tako da nas u toku večeri i noći kiša i pljuskovi očekuju u većem delu Srbije i takvo vreme će se nastaviti i tokom sutrašnjeg dana. Povremeno se očekuju i obilnije padavine, a takođe temperatura vazduha će biti u padu u odnosu na danas, i kretaće se od makismalnih 10 stepeni na zapadu Srbije do 20 stepeni na istoku Srbije.

U sredu nas očekuje slično vreme, ali nas tokom dana očekuju i suvi periodi i pojava sunčanih intervala, ali i dalje će biti pljuskova i kiše sa grmljavinom, pogotovo ujutru i u poslepodnevnim i večernjim časovima.

U četvrtak će biti isto umerno do potpuno oblačno vreme, sa povremenim uslovima za kišu i pljuskove praćene grmljavinom, ali nas na krajnjem severu očekuje uglavnom suvo vreme.

U petak nas na severu očekuje suvo vreme, a u ostatku zemlje se očekuje promenljivo oblačno vreme, uz pojavu padavina, s tim da nas od petka očekuje stabilnija situacija i slabljenje padavina. Takođe, od petka nas očekuje i porast temperature na 20 ºC, pa već od subote možemo očekivati sunčano i pravo prolećno vreme sa temperaturom oko 25 stepeni. Tako da bi vikend mogao da bude uvod u stabilniju sledeću sedmicu.

Kada je u pitanju Vojvodina, prvi talas je već sinoć pogodio sever Bačke i Banata, bilo je jakih grmljavinskih pljuskova, ali bez većih problema. Sada trenunto jačih grmljavinskih pljuskova ima na širem području Novog Sada i Zrenjanina, dakle na potezu južnog dela Bačke i srednjeg Banata i ta oblačnost se polako premešta prema severu Vojvodine. U toku večeri i noći, očekuje se da će Vojvodinu sa juga zahvatiti novi talas oblačnosti, pa se sutra u toku dana i u Vojvodini očekuje veća količina padavina. Ako govorimo o izlivanju većih reka, tu ne bi trebalo da bude problema, Dunav i ostale veće reke ne prete, ali trebalo bi da budemo oprezni kada su neki manji tokovi u pitanju, naročito može doći do nekih ozbiljnih padavina kao što je sada slučaj u nekim delovima Bačke, kada je na lokalnom nivou došlo do zagušenja kanalizacije i odvodnih sistema.

U razgovoru sa Đorđem Đurićem meteorologom, saznali smo da se u narednim danima očekuje da će na području Vojvodine pasti od 20 do 40 l/m² kiše, a lokalno i preko 60 l/m² kiše. Narednih dana se očekuje da će Sava biti u porastu, naročito zbog obilnih padavina u Bosni, ali u Srbiji ne preti izlivanje.

Za razliku od 2014. godine kada su bile velike poplave, sada je dobra vest da su rečna korita dosta pripremljenija u odnosu na 2014. godinu i u proteklih nekoliko meseci imali smo sušan period, pa zemljište nije u toj meri natopljeno kao 2014. godine, ali u svakom slučaju treba biti oprezan – rekao je gospodin Đurić za portal Bolju zemlju.

 

M.P.