Traktor zimi - kako da ga pravilno i bezbedno koristite?
Traktor zimi - kako da ga pravilno i bezbedno koristite?
- Reklama -

Ako tražite brz i efikasan način da upropastite traktor-možda je zima pravo doba za to. Naravno ovo kažemo uz malo šale, ali s obzirom koliko se grešaka pravi zimi-to zaista može da se dogodi.

Milan Mijailović iz radionice Rame za plakanje je sve to vidjao u praksi. Zimi možete da doslovce uništite mašinu ukoliko ne obratite pažnju na nekoliko stvari. A koje su to stvari-prvo je zagrevanje. Sva tela se na hladnoći skupljaju, a na toploti šire i što se češće i brže sa većim razlikama taj proces ponavlja, to su MAŠINE sklonije lomljenju. Zašto kamionski motori pređu po milion kilometara, zato što rade na malom broju obrtaja i UVEK se prvo zagreju, dok nabiju pritisak vazduha, pa se tek onda opterete. Ali o tome malo kasnije. Prvi problem zimi je GORIVO. Dizel nikad nije isti, nego je smeša raznih ugljovodonika, u kojem ima i parafina, koji kristalizuje na niskim temperaturama.

Zimi se parafin izdvaja i gorivo postaje manje tečno-što znači da pumpe teže rade. Uz to, u Srbiji ima i legalnog i nelegalnog goriva (šta mislite gde završava motorno ulje iz brodova, ulje iz transformatora-postoji bojazan u dizelu, a tamo to ulje na niskim temperaturama postaje gušće i teže teče.

Ima nekoliko stepena kontrole čak i na starijim traktorima kakav je Rakovica-jedan filter na rezervoaru, dva filtera, jedan grublji, jedan finiji, od kojih se u jednom izdvaja voda i parafin gravitacijom i na kraju čak i na pumpi visokog pritiska postoji dodatna mrežica koja filtrira gorivo. Ipak, sve to može da bude uzalud-kada temperatura padne parafin kristališe, a teži ugljovodonici se stvrdnu i postanu kao mast. Ta mast ometa protok goriva i može da dovede do kvara pumpe.

Najgora stvar koju možete da uradite sa traktorom jeste da ga turirate dok je motor hladan (da bi ste zagrejali motor). Na ovaj način uništavate motor. Što sporijete zagrevate motor to će biti bolje. Čak ne morate ni da ga grejete time što će da radi-pogledajte više u sledećem prilogu.