Traktori oranje
Traktor tokom oranja treba rasteretiti! Saveti za poljoprivrednike
- Reklama -

Nakon visokih temperatura u novembru, početkom decembra su se stekli povoljni uslovi za jesenje oranje – zemlja je dovoljno vlažna da može da se ore, odnosno zemljište je dostiglo “fizičku zrelost”. Za vreme oranja traktori se nalaze pod najvećim opterećenjem, pa ni ne čudi da se u tom periodu godine traktori najviše i kvare.

Stučnjak za popravku traktora, Vasilije Bobić (gost emisije Bolja zemlja) izdvaja za vas par korisnih saveta (pravila) koje možete da primenite u oranju i, na taj način, rasteretite mašinu i sprečite da do kvarova dođe.

Pravila koje poljoprivrednici mogu da primene u oranju i koliko toliko rasterete mašinu:

1. Traktor u teškim uslovima treba rasteretiti. Poenta je da sile koje kidaju traktor rasporedite što ravnomernije. Odnosno, da ih rasporedite na što više točkova i da ti točkovi što bolje vuku napred. Zato morate da imate uske gume, dobre krampone i morate da imate blokadu diferencijala.

Naime, blokada diferencijala ne služi samo da kada se zaglavite da izvučete traktor nego i da prenosite, preko bočnih reduktora, snagu na točkove.

2. Posebnu pažnju obratite na širinu točkova. Moderniji traktori sa zapada imaju i po 60 centimetara širinu točkova. Osim toga što kada orete sa širokim gumama gazite brazdu, šira guma ima manju frikciju, traktor se automatski više napinje, proklizava i troši više goriva.

3. Pažnju bi trebalo da obratite i na ulja i podmazivanja. Kada intezivno radite, vi i intezivno trošite ulje. Kada se ulje troši, a ne dosipa, dolazi do razvijanja veće temperature i pregrevanja. Tako da, ukoliko ne dosipate ulje dolazi do toga da se metal pregreva, krivi i lomi.

Ceo prilog iz emisije pogledajte klikom na video ispod: