- Reklama -
Slider

Ovih dana proizvođači višanja su počeli sa berbom. Višnja je uspela uprkos vremenskim neprilikama, naročto druga klasa koja nije hemijski tretirana. Budući da je višnja voćna vrsta koja se većinom gaji radi industrijske prerade to olakšava njen plasman nakon berbe. Ono što proizvođače najviše interesuje je otkupna cena višanja. Cena višnje još uvek nije konačna i varira iz dana u dan, i zavisi od mesta do mesta. U nekim područjima otkup još uvek nije ni počeo.

Pa tako je početna cena prvog dana otkupa, prve klase zaštićene višnje bila 80 dinara, a zatim je pala za 10 dinara, tj. na 70. Podsećanja radi, prethodne godine otkupa višnje skoro pa i da nije bilo. Cena je bila 20-30 dinara po kilogramu. Dok ove godine se otkupljivala po ceni od 50 dinara (prvog dana otkupa), a drugog dana je cena pala na 40 dinara.

“Zbog aprilskog mraza ovogodišnji rod je smanjen za 50 odsto, ali bez obzira na ovu činjenicu tržište će i ovog puta biti regulator otkupne cene” – kako saznajemo od otkupljivača. Potražnja za kvalitetnom oblačinskom višnjom je velika.

Slider