Šta nakon berbe jabuka?
- Reklama -

Berba jabuke je u toku. Otkupna cena ne zadovoljava proizvođače, pa će tone i tone ove sezone završiti u hladnjačama ne bi li se sačekala bolja cena.

Međutim ukoliko se jabuka uskladišti, često mogu na plodovima nastati fiziološka oboljenja čija se pojava često zanemaruje. Evo najčešćih:

Gorke pege jabuke
Gorke pege jabuke

Gorke pege

Pojava gorkih pega povezana je sa sadržajem kalcijuma u plodovima.

Ako je sadržaj kalcijuma nizak onda je verovatnoća nastanka gorkih pega veća. Osetljivost svih sorti nije ista, a veliki značaj igra i cela sezona.

Prihrana kalcijumom daje dobre rezultate, a osetljive sorte su mucu i jonagold, a manje osetljive su greni smit,zlatni delišes i ajdared. Zanimljivo je da se kod sorte gala, gorke pege vrlo retko javljaju.

Jonatanove pege

Pojava ovih pega javlja se na sortama koje vode porekolo od sorte jonatan i u našim uslovima se javlja na ajdaredu. Izuzetno krupni plodovi su naročito osetljivi, kao i plodovi koji su izloženi diektnom suncu.

Sprečavanje pojave jonatanovih pega svodi se na preventivu gde spada izbegavanje kasne berbe, brzo rashlađivanje plodova i čuvanje u uslovima sa povećanim sadržajem ugljen dioksida u atmosferi.

Posmeđivanje pokožice zelenih plodova – skald, se javlja isključivo na plodovima koji se čuvaju u hladnjači, a simptomi se pojačavaju kada se jabuka iznese na više tempersature. Pokožica dobija smeđu boju i sve više tamni.

Optimalno vreme berbe je od izuzetne važnosti za suzbijanje ove blesti i osetljive sorte bi trebalo izneti što je moguće ranije iz hladnjače pre pojave prvih simptoma.

Posmeđivanje usled izloženosti suncu

Za razliku od ožegotina koje su vidljive odmah još u voćnjaku, kod nekih sorti tipa greni smit, breburn može doći do pojave posmeđivanja one strane ploda koja je bila izložena suncu nakon berbe tokom čuvanja.

Sve ovo bi trebalo uzeti u obzir naročito sada kada sve više jabuke ide u hlčadnjače.

Povedite računa o ovim bolestima jer kasnija možda veća cena, omogućiće prodaju samo prve klase.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković