foto: Pixabay
foto: Pixabay

Jagnjenje je najvažniji deo ovčarske proizvodnje, najčešće se odvija u zimskom periodu i završava se u martu. U ovom periodu godine treba pripremiti staju za uspešno jagnjenje, iako je to prirodan proces i to u 90% slučajeva se odvija bez nekih posebnih problema.

Jedan od malobrojnih farmera u niškom kraju, Slaviša Stojanović iz sela Malča, koji u stadu ima 75 ovaca, počeo je sa svega nekoliko njih ali je svojim radom dostigao brojnost koju ima danas.

Kakve rezultate postiže pročitaćete u tekstu koji sledi..

“U svom stadu imam 75 ovaca, očekujem da se veliki broj njih ojagnji, prošle godine sam od 36 ovaca imao 64 jagnjeta, što je odličan rezultat. Ima dosta slučajeva dvojki i trojki, mogu da kažem da je bila dobra godina, hrane je bilo u izobilju, to je sve uticalo na plodnost ovaca.” – rekao je naš domaćin

“Gajim isključivo svrljišku pramenku, sa rasom sam izuzetno zadovoljan. Ovce muzem nešto za sebe, a jedan deo mleka prerađujem i pravim sir. Niko kod nas u okolini ne otkupljuje ni mleko a ni sir, tako da idemo na tu opciju da jagnjići što vise piju mleka, nakon toga ih prodajemo i zalučujemo ovce.”

Kako ide prodaja jagnjadi, da li ima sigurnih kupaca?

“Prodaja ide malo teže, prošle godine sam prodavao pojedinim firmama, koje su ih skoro sve otkupile, ali ove sezone firme nisu zainteresovane, što je potencijalni problem. Ako ne prodam klanici, nemam subvencije, tačnije 2000 po jagnjetu, ali ni za prošlu godinu nam ništa nije isplaćeno. Mi smo navikli da čekamo i da se nadamo, prihvatamo situaciju onakvom kakva jeste.” – dodao je Slaviša

Nega ovaca i jadnjenje je od velikog značaja, posebno u delu godine koji nam polako dolazi.Tu svoje mesto u ovom gazdinstvu ima ovčar, pomoćni radnik.

“Za nas je najviše posla kada ovce krenu da se jagnje. Jagnje se posle jagnjenja kod majke zadržava tri do četiri dana, dojenje je ujutru, popodne i uveče. Nekada zna da bude naporno, ali to je posao.” – kaže pomoćni radnik Vita Petrović

Posao na farmi ovaca nije lak, što je jedan od razloga da je poslednjih 10 godina opao broj ovaca u ovom kraju pa i u celoj Srbiji.

 

M.S.