Foto: Pixabay

Baštovanstvo je hobi koji vas bogato nagrađuje, ali iziskuje veliku potrošnju vode koja je planetarno ograničeni resurs.

Primena strategija poput malčiranja, održavanja zdravog tla ili zalivanja noću može vam pomoći da smanjite potrošnju vode koju koristite za svoju baštu.

Takođe, povrće možete da posejete u male blokove umesto u redove, pa je zalivanje jednog bloka biljaka efikasnije od prskanja vodom tokom dugog niza useva.

Foto: Pixabay

Korišćenje praktičnih predmeta i alata za uštedu vode, kao i obraćanje više pažnje na to koliko vode trošite takođe je ključno za izbegavanje rasipnog oticanja vode.

Evo nekoliko korisnih baštenskih proizvoda koji će vam pomoći da smanjite račun za vodu da biste uštedeli novac i resurse.

Automatski tajmer za zalivanje

Foto: Bargainindustries.com

Automatski podešavajući tajmer za zalivanje je najbolji za baštovane sa gustim rasporedom obaveza. Instaliranjem automatskog tajmera na vaše crevo, prskalicu ili crevo za natapanje, lako možete da kontrolišete koliko vode trošite u svojoj bašti.

Dovoljno je da samo prikačite jedan kraj automatskog tajmera za zalivanje na vašu slavinu, a drugi na baštensko crevo. Pojedini tajmeri ​​se mogu programirati na oko 120 minuta.

Preusmerivač kišnice

Preusmerivači kiše za odvod izrađeni su od pocinkovanog čelika i oni pomažu da se kišnica iz vaših oluka usmeri direktno u cev za kišu ili u drugi sistem odlivanja vode.

Foto: Thingiverse.com

Ovi predmeti su obično izrađeni u dva osnovna oblika – pravougaonom i okruglom, da bi odgovarali standardnim olucima koji se koriste u domaćinstvima. Za vrtlare koji svoju baštu neguju na području hladne klime, savet je da se zatvori preklopnik preko zime kako bi vaš oluk funkcionisao uobičajeno. Ne treba da uklanjate preusmerivač ili da ga rastavljate.

Preusmeravanje i primena kišnice u zalivanju bašte jedan je od najjednostavnijih i najpristupačnijih načina za uštedu vode, posebno ako želite da se zalihe vode na nuždu koriste.

Bure s kišnicom

Domaćinstva u Australiji ili nekim drugim suvim klimatskim regijama u svetu često koriste veliku burad (bačve) za sakupljanje kišnice tokom neke buduće upotrebe.

Foto: Pixabay

Postavljanje bureta za kišnicu kod kuće omogućava pristup vodi tokom njenog nedostatka. Važno je osigurati bezbednost sadržaja u buretu, pa se strogo preporučuje da ova burad budu zatvorena poklopcem ili pokrivena gustom mrežom kako u njih ne bi upadali insekti ili drugi otpad, čime se sprečava začepljenje i kontaminacija.

Štap za zalivanje (prskalica)

Ručno zalivanje može oduzeti mnogo vremena, pa da biste ubrzali ovaj proces, možete koristiti štap za zalivanje koji će umnogome olakšati ovaj posao.

Foto: Pixabay

Pomoću štapa čiji mlaz oponaša kišu, moguće je usmeriti tok vode tačno tamo gde je najpotrebniji usevima u bašti. Na ovom štapu obično se nalazi podešivač sa različitim korisnim podešavanjima, poput izmaglice za sadnice do tuširanja koje je neophodno zrelim biljkama.

Mlaznica za crevo

Upotreba uobičajenog creva troši previše vode, pa je možete uštedeti prelaskom na efikasniju, često veoma fino podesivu mlaznicu.

Foto: Pixabay

Mlaznice za creva koje štede vodu napravljene su i da bi kompenzovale pritisak, što znači da se one mogu podešavati u zavisnosti za šta je potrebno prskanje iz creva, npr. da li za zalivanje bašte ili pranje automobila.