foto Pexels/Skitterphoto
- Reklama -

Cvetne bašte, bašte začinskog bilja, voćnjak ili pak povrtarnik zahtevaju održavanje za koje nam je neophodna snaga, energija i upornost kako bi tokom cele godine ubirali plodove svoga rada. 

U tom smislu, izuzev fizičke snage neophodna je i snaga motora mašina koje olakšavaju baštenske poslove, ali i spretnost za rukovanje ručnim alatom. 

U nastavku teksta predstavićemo vam neke od osnovnih stavki o kojima treba da mislite prilikom kupovine i odabira baštenskih alata, ali i načinima održavanja i adekvatnog odlaganja alata. 

Kvalitet alata ne sme da manjka – odaberite sigurnu kupovinu

Za uređenje bašte biće vam neophodni pouzdani alati svih vrsta koji će sve poslove u kući i oko nje učiniti jednostavnijim i interesantnijim. Ovde ćemo se fokusirati na reč pouzdane i pojasniti njeno značenje. Tu pre svega mislimo na visoko kvalitetne alate poznatih svetskih brendova čija snaga, ali i dugotrajnost će biti zagarantovani. 

S obzirom na to da ulaganje u kupovinu baštenskog alata, bilo da je u pitanju ručni ili električni alat, nije mala investicija, veoma je važno da neophodna pomagala kupujete od proverenih proizvođača koji vam nude raznovrsne pogodnosti poput svih informacija u vezi sa proizvodom, servisne garancije, itd. 

U ovom segmentu ćemo pomenuti i online prodavnice alata koja će vam umnogome olakšati proces kupovine, posebno ukoliko se najbliža prodavnica nalazi predaleko i nema bogat asortiman artikala. 

Pouzdan online šop u kojem možete kupiti neophodne alate trebalo bi da u svojoj ponudi ima i kontakt centar, odnosno call operatere koji će odgovoriti na sve vaše zahteve i razrešiti vam eventualne nedoumice. 

foto: Pexels/ Gary Barnes

Odlaganje i održavanje alata – obezbedite dugotajnost raznovrsnih alata 

Nepravilno odlaganje alata će smanjiti radni vek mašine, uticati na njeno habanje ili potpuni prestanak rada. Bilo koji alat da je u pitanju – kosilica, trimer, makaze, duvalica, testera i slično, važno je da ih odlažete na odgovarajuće mesto. 

Šta se pod tim podrazumeva? 

Važno je odložiti alate na suvo mesto i ne izlagati ih previsokim, ali ni suviše niskim temperaturama. Mesto koje ima povećanu vlažnost vazduha uticaće na metalne delove mašine, ali i na elektronske komponente alata. 

Stoga je predlog da određenu prostoriju u svojoj kući odredite upravo za malu radionicu u kojoj će biti smešteni svi alati za baštenske i kućne majstorije. Ukoliko je u pitanju garaža, šupa ili prostorija sličnog tipa, pobrinite se da je dobro izolujete i zaštitite raznovrsne alate. 

Kada su u pitanju mašine poput bušilica, makaza, ili ručnih alata za sitne prepravke, preporučujemo vam da ih odložite u kofer za alat i na taj način ih u potpunosti zaštitite. 

Kada je u pitanju održavanje alata postarajte se da nakon svake upotrebe akumulatorskog, ručnog ili električnog alata očistite pojedine komponente od prašine i sitnih čestica koje mogu usporiti ili onemogućiti rad motora. 

Priručnik koji dobijete prilikom kupovine treba uvek da vam bude u blizini, te pruži neophodne informacije o čišćenju, podmazivanju i oštrenju alata poput burgija za bušilice, testera i slično.

Moderni alati koji će vam olakšati baštenske poslove

Pomenuli smo da alati mogu biti različite vrste, a sada ćemo napisati ponešto o akumulatoskim alatima, odnosno aku alatima koji se napajaju pomoću baterija tj. za njihovo pokretanje i rad nije neophodan konstantan dotok električne energije.

Aku alati koji se koriste na otvorenom, posebno kosilice i trimeri za travu se značajno ističu po praktičnosti, s obzirom na to da prilikom uređivanja travnjaka ne morate da mislite o kablovima, ali ni o ciklusu rada. Pouzdani alati ne zahtevaju dugu pauzu, a kada su u pitanju brendovi duge tradicije i dokazanog kvaliteta, gotovo je sigurno da će ovakve mašine više vremena provesti u radu nego u pauzi

Prednost akumulatorskih alata je i jednostavno upravljanje, nulta emisija štetnih gasova i niski nivo buke, što u svakom slučaju igra veliku ulogu pri obavljanju baštenskih poslova. Na kraju ćemo dodati da kada je u pitanju cena, postoje određene razlike među cenama električnog i akumulatorskog alata, ali kada na papir stavite sve prednosti aku alata, računica je jasna. 

Prilikom kupovine određenog alata ili kompleta alata razmislite koja pomagala su vam neophodna za uređivanje bašte, ali i kućne poslove, te odaberite najkorisnije rešenje. 

U tom smislu, ukoliko je vaše dvorište pokriveno travom, bez kosilice ste nemoćni, a vaša bašta će imati neuredan izgled i biti pogodno tlo za nastanjivanje buba i drugih ne tako poželjnih stanovnika. 

Nadamo se da vam je naš tekst pomogao da se upoznate sa alatima koji će vam pomoći u bašti, a posebno u segmentima na koje uvek zaboravljamo, kao što su odlaganje i održavanje alata.