- Reklama -
Slider

Kako sačuvati krompir ove godine?

Da li može da se dogodi da i pored čuvanja velike količine krompira u Srbiji jednostavano propadnu?

Šansa za dobru zaradu: Otkrivamo kako da kivano uzgajate na većim površinama!

Krenuli smo sa Borom Samadržićem, našim poznatim povrtarom u hladnjaču. Tu je trenutno uskladištena polovina krompira sa deset hektara koliko je imao ove godine i ovo je prvi put za trideset godina da je krompir morao da stavi u hladnjuču i to iznajmljenu. Verovali ili ne, to je i srećna okolnost jer većina naših proizvodjača krompira i nema pristupa hladnjačama.

Za devet meseci 16.000 tona svinjskog mesa uvezeno u Srbiju iz EU!

O čemu se radi? Radi se o tome da Samardžić pokušava da što duže spreči klijanje krompira.

Sada je temperatura pala na blizu 0 stepeni, medjutim poslednjih meseci je bila iznad 7 i krompir je to loše podnosio.

Krompir je inače odličnog kvaliteta, krtola je savršeno zdrava, bez bolesti, međutim problem je u besmilenoj zabrani hlorprofama zbog zabrane u Evropskoj uniji čija pravila slepo prihvatamo u Srbiji bez ikakve diskusije.

Šta je najveći problem sa hlorprofamom sredstvom koje se pola veka koristi protiv klijanja krompira?

Problem što je jeftin i što ga proizvode Indijci i Kinezi, a ne evropske kopanije.

Nije problem sa toksikologijom, ne radi se o nekom štetnom dejstvu, nego kada je došlo do registraciju u Briselu Kinezi nisu hteli da plate EU za registraciju, a evropske kompanije ne žele da prodaju proizvod koji je generički i jeftin tako da ni one neće da plate registraciju koju bi posle zapravo koristili Kinezi i Indijci

U toj njihovoj raspravi, sredstvo koji koristi ostatak sveta, uključući na primer i Ameriku i koje je omogućavalo jeftino čuvanje krompira – je ukinuto u Srbiji i to po automatizmu, a da niko o tome nije razmislio.

Niko nije stavio prst na čelo pa da kaže “Dobro, a kako će ljudi da čuvaju krompir do aprila sledeće godine?”

Da li organska proizvodnja ima budućnost u Srbiji?

Tako je kod Samadržića, krompir završio u drvenim paletama, svaka hvata nekih 800 do 900 kilograma. Nije prodat zbog loših cena, a sada stvari postaju još gore jer zbog ukidanja hrlorprofama ne može da se čuva dugo kao pre.

Bora Samardžić povrtar

– Ove godine je stvarno rodio krompir i više se posejalo nego prethodnih godina – kaže gospodin Bora Samaardžić. – Čovek bi bio i zadovoljan, ali eto odmah problema, jer mi smo narod, to jest vlast uvek imamo takvu koja će prva nešto da prihvati.

– Sve što drugi možda i neće a i ne moraju, ona će da prihvati da bude za primer – dodaje ovaj časni i pošteni srpski povrtar. – Ja sam morao krompir da smestim u hladnjaču jer nemam načina da se borim protiv klijanja krompira.

– Tuberajt je ukinut ove godine. Mi o tome nismo ni bili obavešteni nego smo čuli ovako da više neće biti tuberajta u prodaji i nije ga ni bilo u prodaji.

– Kome je to u interesu ja ne znam, ali kažu da je jako jeftin tuberajt i da niko nema interes da produžuje registraciju. Svuda sem u Evropi se koristi tuberajt – zaključuje on.

OVO VAM SIGURNO TREBA! Jeftina mašina za ručno postavljanje folija koja taj posao čini lakim! (VIDEO)

Evropski proizvodjači, gde je krompir takođe odlično rodio, imaju skladišta gde može da se primeni gas etilen protiv klijanja. Naši nemaju! Ova hladnjača je vrhunac što se tiče uslova čuvanja krompira u Srbiji, a realnost za manje proizvođače je magacin, kako se krompir čuvao stotinama godina unazad.

Medjutim, sada će ti manji proizvodjači koji rade po hektar dva, zbog ukidanja tuberajta, verovatno ispasti iz igre a oni srednji kao što je Samaržić su suočeni sa većim troškovima čuvanja, ukoliko ovo uopšte uspe.

Radi se o tome što krompir ima svoj period dormantnosti (mirovanja), posle kojeg će morati da počne da klija.

No, čak i ako hladnjača produži vreme čuvanja  opet su to veliki dodatni troškovi u uslovima kada je cena krompira trenutno u Srbiji, verovali ili ne, 15 dinara.

Tona krompira košta oko 120 evra. Tona 120 evra, o čemu mi dalje da pričamo?

Svakog meseca po kilogramu krompira Samadržića hladnjača košta oko 2-3 dinara. Ovaj krompir jede samog sebe.

PLATIO OVCE 2000 EVRA PO GRLU I VREDE! Vi možete da ih nabavite mnogo jeftinije! (VIDEO)

– Trebaju nam hladnjače, a nemamo ih. I tu govorim o srednjim i manjim proizvođačima – kaže gospodin Samardžić. – Evo ja nemam, ova nije moja i plaćam kiriju. I još nije blizu, pa moraš da donosiš i odnosiš. Moraš da plaćaš kamione.

– Troškovi se gomilaju, lager trpi, a cena pada. Mi smo ovo pola hladnjače ispoklanjali jer za 15 dinara ti nemaš da kupiš repromaterijal za proizvodnju. Na 15 dinara tebe nigde nema.

– Za 3 meseca ni ova hladnjača neće moći da ga sačuva jer nema tuberajta, niti ga sme biti, a zato dovoze krompir iz Belorusije gde se on koristi i niko to ne pita i niko ne gleda da zaštiti proizvođača – objašnjava on.

– Da nas je barem država zaštitila na 3 meseca, do februara, da mi možemo da prodamo naš krompir. Kome je u interesu da mi bacimo te količine krompira koje imamo – pita se on. – Kome je to cilj? To može da bude cilj tuđinu, ali našoj vlasti to ne može da bude cilj.

Besomučni uvoz krompira iz Belorusije, Holandije, Nemačke i drugih zemalja šteti našoj poljoprivredi i proizvođačima krompira.

Naši proizvodjači krompira su u velikom problemu. Način da se taj problem reši je jednostavan, a kako pogledajte na snimku ispod…

Slider