Foto: Bolja zemlja

U Bojniku su u sali Doma kulture i u organizaciji Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede opštine potpisani ugovori sa poljoprivrednicima o sufinansiranju za 2020 godinu.

Ugovore su potpisivali poljoprivrednici koji su ostvarili pravo na subvencije za nabavku kvalitetnih tovnih i priplodnih grla u 2020. godini, 35 stočara, i poljoprivrednici koji su ostvarili pravo na subvencije za nabavku sertifikovanog sadnog materijala u 2020. godini, sadnice višnje, kupina, maline, šljive…, ukupno 17 voćara.

Stočarima koji su ostvarili pravo na subvencije za veštačko osemenjavanje, 26 stočara, i nisu isplaćeni u toku prethodne godine, biće novac uplaćen na račune bez potpisivanja ugovora.

Poljoprivrednicima se obratio Ivica Jovanović, predsednik komisije Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede opštine Bojnik, i obavestio ih da će poljoprivrednci koji su 2020. godine ostvarili pravo na subvencije, a nisu dobili sredstva zbog pandemije korna virusa, potpisati ugovore i da će im sredstva biti prebačena na račune gazdinstava odmah po potpisivanju ugovora. Ukupna predviđena suma za 2020 godinu je bila 12 miliona dinara i po realizaciji ovih ugovora biće potpuno realizovana. Za 2021.godinu biće odvojeno 6 miliona dinara za subvencionisanje poljoprivrede.

Projekat kojim se apliciralo kod ministarstva je odobren i čekaju se konkursi ksko bi se projekat realizovao do kraja godine. Preko ministarstva poljoprivrede idu ove godine 3 poziva, ali za investicije veće od 20.000 evra. Premjerka Ana Brnabić je, tokom posete, primetila da se u Bojniku veliki broj ljudi bavi poljoprivredom i u tome videla razvojnu šansu ovog kraja. Zbog devastiranosti područja procenat sredstava koji se vraća je 65% dok je na ostalim područjima 60%, naglašava Jovanović.

Prethodni tekstPripremite ovce za zimski prelazak u staju!
Sledeći tekstOčekuje nas rast cene suncokreta: I ulje će imati veću cenu širom sveta