Foto: Pixabay
- Reklama -

Manja poljoprivredna gazdinstva u zemljama članicama Evropske unije pretrpela su velike gubitke poslednjih godina u odnosu na veća gazdinstva, pokazala je nova studija Evropske komisije.

Foto: Pixabay

U studiji je otkriveno da gazdinstva koja imaju manje od 5 hektara zemlje imaju znatno veći rizik za bankrot, piše agrarhojte, a prenosi mađarski agroinform.

Kako se navodi u studiji, broj farmi u državama članicama koji imaju manje od 5 hektara smanjio se za oko 15 odsto u periodu od 2010. do 2016. godine.

Foto: Pixabay

Na velikim farmama je mnogo veći promet što im daje više prostora da nadoknade štete ili gubitak useva u određenim područjima. U studiji se navodi da raspodela pomoći EU prema veličini farmi je takođe nepovoljna za mala poljoprivredna gazdinstva, jer oni dobijaju samo 13 odsto direktne pomoći.

To ne znači da mala poljoprivredna gazdinstva ne mogu biti održiva, jer održivost u velikoj meri zavvisi od glavne aktivnosti na farmi (stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, prodaja proizvoda…) kao i strukture setve, navodi se u ovoj studiji.