Foto:Pixabay

Ukoliko se bavite stočarstvom, veoma je važno da se pobrinete za kvalitetnu ishranu krava, ovaca, koza. Kako napominju stručnjaci, proizvodnja hrane za preživare mora da bude dobro isplanirana odnosno da konzervirana hrana može da se koristi do početka ikorišćavanja zelene mase naredne godne.

“Konzumiranje konzervirane hrane treba biti u kontinuotetu kako ne bi došlo do eventualnih digestivnih problema a koji bi pak napravili samo problem tj. zastoj u proizvodnji. Sada je vreme kada može da se krene sa košenjem trava i leguminoza, kada na pravi način treba da se iskoristi nabujalost ovih krmiva i spremi hrana za preživare. Najbolje korišćenje ovih prvih trava je zapravo spremanje silaže i senaže ne samo od lucerke već i od crvene deteline i drugih trava i leguminoza”, ističe  mast.inž. Verica Lazarević, savetodavac za stočarstvo u Jagodini.

Foto: Pixabay

Ona navodi da je važno da se iskoristi što više hranljivih materija a što se može postići sa pravim trenutkom košenja.

“Najveće količine proteina, vitamina i mineralnih materija nalazi se u vreme butonizacije, onda kada tek počinje cvetanje i nije procvetalo više od 20% biljaka. Za siliranje lucerke možemo sa sigurnošću reći da to i nije tako jednostavan proces jer lucerka sadrži više proteina, vitamina i minerala od kukuruza a znatno manje šećera koji je inače bitan za proces fermentacije. Zbog velike količine vlage lucerke potrebno je da masa malo provene jer se tako povećava sadržaj šećera u biljci a takođe je povećan sadržaj suve materije koji deluje depresivno na sadržaj štetnih mikroorganizama. Onda kada masa provene do oko 60-65% dobija se silaža a kada provene tj. prosuši se do oko 55% dobije se senaža”, kaže Verica.

Evo kako da se proveri vlažnost mase

Sa druge strane, kada je u  pitanju vlažnost mase, optimalna vlažnost se može proveriti stiskanjem lišća.

Sagovornici ističe da kada se još uvek ne čuje šuštavi zvuk a mesto preloma stabljike vlažno ali bez kapljica, može se reći da je vlažnost optimalna ako je u pitanju masa za senažiranje.

Foto:Pixabay

“Pošto je i za silažu potrebno prosušiti masu, sabijanje će biti otežano, zato je veoma bitno što sitnije   masu. Preporučuje se seckanje sveže mase lucerke od 3 do 5 cm, za provenuli material sa oko 30-50% suve materije od 2 do 3 cm a pri pripremanju senaže od 0,7 do 1,5 cm. Važno je obratiti pažnju na sabijanje tj. bolje gaženje silaže u cilju istiskivanja vazduha, dobro pokriti folijom i dodatno opteretiti silažu”, objašnjava Lazarević.

Ukoliko vremenski uslovi ne dozvoljavaju da se masa prosuši onda se pored određenih dodataka za fermentaciju mora dodavati prekrupa ili suvi rezanac šećerne repe u količini od 5 do 8% kako bi se sakupila vlaga i povećala fermentacija usled šećera koji se u većoj količini nalazi u ovim hranivima.

Foto: Pixabay

Verica na kraju napominje da je pripremanje senaže od crvene deteline novijeg datuma, dodajuči da pokošena masa treba da provene na 40 do 60%. Nakon toga treba iseckati a potom sabiti provenulu masu s ciljem istiskivanja vazduha i stvaranja anaerobne sredine.

IZVORbolja zemlja
Prethodni tekstPrvi put u Srbiji: Iz IPARD-a sredstva za ruralni turizam 
Sledeći tekstRHMZ upozorava: I danas grmljavina i pljuskovi