Cena jabuke 2018
Počela berba jabuke!

Vladičin Han, mesto gde se sprovodi najveći eksperiment što se tiče organske proizvodnje u Evropi. Da vas podsetimo to je 120 hektara u retkoj sadnji, skoro možemo da kažemo poluestenzivno, organske jabuke – novih sorti, koje su kombinacija američke i češke genetike, mada su same sadnice proizvedene u Mađarskoj.

Zašto je Chief+Nicogan proverena kombinacija u zaštiti kukuruza od korova?

Kada smo kod toga, samo da objasnimo informaciju od prošle nedelje da jedna sadnica koja se ovde sadi košta 3,5 evra. Nama to može da izgleda skupo jer smo navikli na naši rasadničari proizvode jeftin sadni materijal ali zapravo te cene u Mađarskoj su realne evropske cene čak i nešto niže nego nego klubske jabuke. Dakle ne radi se o tome da rasadnici u Mađarskoj nekog „deru“ nego je to prosto fer cena za evropske uslove.

Da se mi vratimo na voćnjak i ono što je profesor dr Slobodan Milenković uradio kao savetnik ovde. Razmak 5 puta 2, sadi se sa guanitom i mikoroznim gljvicama, ide i po šaka italpoline. Sve sorte su otporne na bolesti i pogotovu na venturiju – zapravo venturija ih gotovo uopšte ne napada , to su recimo sorte kao što su luna , sirijus, orion, red topaz i jedna koju posebno izdvajamo gold raš.

prof. dr Slobodan Milenković

Što se tiče kontorole insekata radi se biološkom zaštitom – nešto organskih preprata, virusa koji napadaju inskekte, ali tu su i kućice za osolike muve koji su glavni predatori smotavca. Možemo da kažemo da, voćaru sada tek otkrivaju ono što povrtari odavno znaju. Zbog retke sadnje, ide se na piramidalnu krunu.

Bolesti pšenice u ovo doba godine: Šta kažu stručnjaci?

Kompletan zasad vodi profesor Milenković i ovaj naš stručnjak je ovde uložio obraz. Uopšte ne preterujemo i odmah da vam kažemo ima desetine profesorovih kolega, zaštitara, koji će biti oduševljeni ako ovaj projekat propadne, jer većina njih smatra da uzgoj organske jabuke na tolikim površinama nije moguć.

Ko je zapravo od profesora tražio da sve ovo napravi? Jedan naš drugi stručnjak, dirketor Nektara u Vladičnom hanu, Ranković.

dipl. tehn. Milovan Ranković

Ranković je sada, nažolost pokojnom, Slobodanu Radunu, sjajnom čoveku osnivaču Nektara, predstavio neke činjenice – a to je da tržište za kocentrate u kašu organske jabuke stalno raste, ali da Nektarov otkup organske jabuke, pre svega naših starih autohtonih sorti jabuke, kolačare, kožare, šumatovke, stalno pada iz jednog žalosnog razloga sa kojim moramo da se suočimo – naša sela i stariji ljudi koji su skupljali te jabuke odumiru. Radun je odmah prihvatio ideju i to u skladu sa karakterom, kada ulazi u posao ulazio je odmah maksimalno – tražio je 120 hektara.

Proizvodnja pasulja: Ovo su greške koje mogu skupo da vas koštaju

Šta je sa parama?

Nektar je velika industrija i njima se svaki cent u proizvodnji računa, prosto jer rade na veliko, ali šta sa individualnim proizvođačima? Jedno od obećanja profesora Milenkovića je ujedno i najzanimljivije, profesor tvrdi da sama proizvodnja nije skupa i da je čak jeftinija nego kod konvencionalne jabuke. Profesor je takođe obećao da će ovde biti 60 tona organske jabuke po hektaru.

Da li je ovo ovde poruka i našim voćarima? U najgorem mogućem scenariju, za ko je malo verovatno da će se desiti, gold ruš uvek možete da prodate kao zlatni delišes mada je 3 puta bolji i ukusniji od zlatnog, a u najboljem scenariju imate organsku jabuku koja mora da košta skuplje i imate troškove proizvodnje koji su manji nego da je konvencionalna jabuka. Osim toga, šta god da se desi Nektar vam sigurno neće za ovu jabuku, pričamo o industriji, platiti manje nego za konvencionalnu. Međutim, čak i o Nektaru i ne morate da razmišljate nego o konzumu organske jabuke. Kada smo kod toga, bitno je da napomenemo, ove jabuke nisu bez pegice i bez tačkice, ali to je bilo vrlo vrlo sitno i bez problema bi mogle da idu i u konzum.

Pogledajte snimak i nećete se pokajati jer ćete čuti savete koje niko drugi ne može i neće da vam da…

Prethodni tekstVeljko našao način da umanji štetu zbog propadanja krompira: Evo šta radi sa njim
Sledeći tekstProgram podrške od 319,8 miliona dinara: Mnoga sela će dobiti neophodna sredstva