Stolbur na krompiru – sprečite ga na vreme, da kasnije ne ugrozi proizvodnju

648
0
SHARE

Proizvodnja krompira nije ni najmanje laka i jednostavna. Počev od izbora odgovarajućeg sortimenta, pa do toga da se odabere zdravstveno ispravan semenski krompir. Često se dešava da krompir bude zaražen nekim od virusa ili bakterija.

Tokom proizvodnje krompira stalno se sprovodi zaštita. Prvo od zlatice, pa plamenjače i tako do vađenja krompira. Međutim, često se suzbijanje nekih bolesti otrgne kontroli, pa one divljaju i prete da ugroze proizvodnju. Jedna od takvih je stolbur-mikoplazma.

Crvenilo lista je prvi znak pojave bolesti na krompiru i tada ne vredi razmišljati o suzbijanju, jer je kasno.

Da bi se ostvarila infekcija potrebno je da imamo izvor infekcije i vektore – prenosioce. U prirodi rezrevoar infektivnog materijala je korovska biljka poponac, koja često biva zaražena mikopalzmom koja je prouzrokovač simptoma stolbura. Ovu mikoplazmu usvajaju cikade koje se hrane na popancu. U njihovom telu se mikoplazma umnožava i kada cikada sleti na krompir da se hrani biljnim sokom, lako ubacuje mikoplazmu i ostvaruje infekciju.

Za one koje biologija ove bolesti zanima nešto više, intresantan je podatak da je mikoplazma slična bakterijama, ali nema ćelijski zid što zapravo znači da poprima oblik sredine u kojoj se nalazi. Zbog toga ju je nemoguće suzbiti antibiotskim preparatima čiji je mehanizam delovanja mahom koncipiran tako da razara ćelijski zid.

Kada se radi o mikoplazmi na krompiru i ispoljenim simptomima ( nerazvijene krtole, razvitak nadzemnhih atipičnih krtola i sl.) suzbijanja nema, ali se zato može regovati na vreme kombinujući dve mere.

Suzbijanje korovskih biljaka, posebno popanca, odgovarajućim herbicidima i suzbijanje cikada nekim od insekticida na bazi piretroida koji primenjeni u pravom trenutku rešavaju problem stolbura na krompiru.

Zbog svega navedenog, proizvođači krompira budite na oprezu i blagovremeno preduzmite sve preventivne mere naročito suzbijanjem cikada.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković