- Reklama -

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je zbog pandemije korona virusa opala i potrošnja mesa u Srbiji, a goveđeg čak 70 odsto zbog toga što restorani nisu redovno radili.

– To je dovelo i do pada cena mesa, ali država je tri puta intervenisala na tržištu preko Robnih rezervi ili dodatnom finansijskom podrškom, kako bi se taj sektor stavio po kontrolu – rekao je Nedimović u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanja poslanika o situaciji na tržištu mesa.

Država čula vapaj proizvođača krompira! Preduzima se ova zaštitna mera!

Nedimović je istakao da je u budžetu za podsticaje čak 70 odsto novca namenjeno za stočarstvo.

Kako je rekao, sada cena žive vage jagnjećeg mesa iznosi 260 dinara, a goveđeg od 2,05 do 2,10 evra po kilogramu, na šta ide subvencija države.

Ministar je istakao da je država otvorila i nova izvozna tržišta, kao i da otvara tržišta Golfskog zaliva, koja imaju veliki potencijal za izvoz srpskog mesa.

Ministar Nedimović: Zaštitićemo poštene poljoprivrednike, to je prioritet svih prioriteta!

01

Nedimović je naglasio da subvencija po grlu ovce iznosi čak 7.000 dinara, a za jaganjce 2.000 dinara.

– To su subvencije koje su ubedljivo najveće u okruženju, a veće čak nego i u EU. To je način na koji država može da se bori – naveo je Nedimović.

On je izrazio očekivanje da će sa početkom rada resotrana i povećanjem izvoza biti stabilizovana situacija na trižištu mesa i da ove godine više nećemo imati problem niskih cena.