- Reklama -

Stočarima je preostalo da smisle kako da smanje troškove ili kako da urade nešto specifično, pogotovo što se tiče najave Ministarstva da će od sledeće godine krave u sistemu “krava-tele” dobijati 40 000 dinara.

Nikola Nenadov u tome vidi šansu, jer njegove ideje, o kojima razmišlja već neko vreme, su o tome kako da smanji cenu teladi.

On radi suvi tov, ima svoje lucerke u izobilju, jer je u Banatu. Ima ogroman pašnjak, koji ne koristi često, ali kap koja preliva čašu i zbog koje su stočari u krizi je visoka cena teladi.

Nenadov je plaćao telad skoro 700 evra, što je ogroman novac, a kad treba da proda junad, onda je cena 1,8-1,9 evra.

– Nikad nije bilo teže, pogotovo ako uzmemo u obzir priče koje smo čuli. Mi bismo bili zadovoljni i sa 2,2 pa i 2,15, ali evo, ja već četiri nedelje prodajem ove bikove i nema ko da mi se javi.

Kod njega dolaze i Pazarci. ljudi s Kosova, čak i oni prate koliko klanice plaćaju, te ni oni neće da plate više.

Taman bih se odrekao i subvencije, samo da mogu da ih prodam.

Zaključak je da bi trebalo napraviti sistem da subvencija bude dodatak na tržišnu cenu, a ne da subvencija određuje tržišnu cenu.

To što Albanci plaćaju 1,9 evra je prava cena, ne radi se o tome da oni “zakidaju”, oni plaćaju koliko treba. Problem je što domaći otkupljivači umanje cenu koju daju Albanci za tačno onoliko koliko iznosi subvencija.

Opširnije o ovome pogledajte u video prilogu iz emisije.

https://www.youtube.com/watch?v=wX3BLE2zepU