Foto: Youtube/Printscreen
- Reklama -

Do početka setve ostalo je manje od dva meseca.

Pčelari, država daje novac za novu opremu! Ne propustite priliku!

Srbija će spremno dočekati sezonu najvećih radova u poljoprivredi, posebno setvu kukuruza. Imajući u vidu da je kukuruz berzanska roba, koja se veoma traži ove godine, očekuje se veće interesovanje poljoprivrednika za setvu, inače najpopularnije žitarice.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je saopšteno da će semena kukuruza i svih drugih biljaka biti dovoljno uprkos činjenici da Evropska unija ima problem sa nedostatkom semena kukuruza.

Prevara zvana “Zrno promet”! Jedan “biznismen” pokupio sav trud i znoj celog sela

Prema poslednjim podacima u našoj zemlji za setvu je spremno 14 miliona kilograma dorađenog semena što je dovoljno za setvu 950.000 hektara. Do početka setve biće spremne i potrebne količine za setvu na 1.200.000 hektara što je više nego dovoljno imajući u vidu setvenu strukturu, interesovanje i potrebe.

U resornom Ministarstvu naglašavaju da svakodnevno prate sva dešavanja na tržištu. Srbija kao jedan od 10 najvećih izvoznika žita u svetu i sa novim sporazumom koji je usaglašen i potpisan sa NR Kinom spremno dočekuje novu vegetacionu sezonu i radiće na tome da i dalje obara rekorde u proizvodnji. Podsećamo, nakon dve uzastopno dobre godine i 2020. je bila izuzetno dobra godina za poljoprivredu i prehrambenu industriju pa je ostvaren rekordan izvoz vredan, 4,1 milijardu dolara.

Malinari progovorili: Ovo je glavni krivac za njihove muke!

Što se tiče subvencija, poljoprivrednici će imati na raspolaganju iste subvencije kao do sada, s tim što će od ove godine i naredne dve biti podsticaja u saradnji sa Svetskom bankom gde će poljoprivrednici avansno dobijati podsticaje od kojih 50% će biti bespovratna sredstva, 40% povoljan kredit banaka i 10% učešća. Ova mera će početi da se primenjuje u martu.

Prethodni tekstVrši se povraćaj troškova veštačkog osemenjavanja goveda: Evo kako da se prijavite!
Sledeći tekstStočari nezadovoljni zbog kašnjenja subvencija: Oglasila se i Uprava za agrarna plaćanja!