Aktuelno stanje useva pšenice na našim njivama predstavio je dr h.c. prof. dr Branko Marinković, gostujući u emisiji Bolja zemlja, na TV Happy.

Budući da je optimalni rok za setvu ozime pšenice već odavno prošao, a da uslovi za setvu nisu bili idealni, postavlja se pitanje šta nam je činiti sa usevima: da li preorati ili ostaviti? Prema rečima, profesora Marinkovića svaka godina je specifična, a pogotovo ova kada imamo jaku neujednačenost nicanja pšenice.

Da li je i koliko stanje useva loše?

,, Ja mislim da je loše pšenice mnogo više od 5%. Loša je ona pšenica koja sada ima 2 do 3 lista, ona je trebala da bude u punoj fazi bokorenja, u punom bokorenju, da pokriva njivu, da se jednostavno njiva zeleni. Dobro razvijen čvor bokorenja, da je ona u punoj snazi, da može da izdrži ako bi naišle (a u februaru znaju da naiđu) niske temperature, pa da dođe do oštećenja lisne površine.” – kaže profesor Marinković.

Šta sada uraditi i da li može da se nadoknadi, da pšenica jače izbokori?

Prema rečima profesora Marinkovića teško je da će pšenica, koja se u februaru nalazi u fazi u kojoj je trebala da bude u novembru, da će da izbokori. Pogotovo, kada krenu visoke temperature (iznad 16 stepeni) jer se tada prekida bokorenje.

Savet profesora Marinkovića je da pšenicu treba razvijati – pomoći joj da ona da maksimum. To podrazumeva da se svakoj parceli mora pristupiti pojedinačno.

,, Ako je pšenica u početnoj fazi razvoja bilo bi dobro, i četiri i pet hektara, da se urade analize zemljišta. A ukoliko ne može, onda je vrlo bitno da se zna u kojoj fazi je razvoja pšenica.” – izjavio je profesor Marinković i dodao da ga poljoprivrednici mogu slobodno kontaktirati, kao i njegove kolege, i obratiti im se za pomoć.

Ukoliko je pšenica sada u fazi nicanja, u fazi dva – tri lista, ne bi trebalo da se razvija.

Da li da takvu pšenicu da đubrite ili ne?

Profesor Marinković savetuje da, sada što se tiče đubrenja, treba sačekati. Jer ukoliko ste jesenas dali azot pšenici, kako se preporučuje, ona može normalno da se razvija. Opet, u zavisnosti od razvoja ako ništa nije dato od azotnih đubriva dati pšenici makar malu količinu azota (sredinom februara) – ali ne ići sa intezivnim đubrenjem u ovoj fazi.

,, Problem je ako damo azot, pogotovo u nekoj većoj količini, pšenica će krenuti da usvaja. Par toplih dana i ona će krenuti da usvaja – usvojiće vodu, biće suplementna i mali mrazevi mogu oštetiti lisnu površinu pšenice.” – objasnio je profesor Marinković.

Tek krajem februara krenuti sa povećanom količinom azota. A kod slabo razvijenih pšenica obavezno ići sa anom da se pšenica što pre razvija.

Šta je sa ureom i da li ove godine treba da zaboravimo ureu?

,, Pšenice koje su solidno razvijene – prvo prihranjivanje se ureom i to pred neke padavine (u februaru), da se ta urea rastvori i da ode u zemljište. One pšenice koje su slabije razvijene obavezno ići sa anom.” – izjavio je profesor Marinković.

Takođe, profesor Marinković je istakao da sigurno na temeperaturi preko 10 stepeni ne bi bacao ureu. An na lošijim parcelama treba korisiti u zavisnosti od toga kakve se temperature očekuju, kao i prihranjivanje. U krajnjem slučaju ići i folijarno, rasturati ureu.

Celo gostovanje dr h.c. prof. dr Branko Marinković u emisiji Bolja zemlja možete pogledati klikom na video ispod: