Stanje pšenice

590
0
SHARE
pšenica
pšenica

Proleće je na pragu i svakim danom biva sve lepše i toplije vreme, čime nastaju izuzetno povoljni uslovi za kretanje vegetacije.

Međutim, kada je pšenica u pitanju na nekim lokalitetima i parcelama , primećeno je, da je pšenica u neujednačenim fazama razvoja i da ima mesta gde je još uvek u fazi tek iznikle, dok na istoj parceli ima delova gde je lepo krenula.

Šta je uzrok ovome?

Osnovni uzrok ovakve pojave jeste izuzetno suva i duga jesen, koja je je bila karakteristična po odsutvu padavina, naročito u vreme setve ozimih useva. Vlage skoro da uopšte nije bilo u površinskom sloju zemljišta što je i dovelo kasnije do ovakve pojave.

Generalnno govoreći na nekim lokalitetima pšenica je u lošem stanju, slabo napreduje i bokori što sada navodi na intenzivnu primenu svih onih mera koje bi pomogle da krene.

Osnovno, što bi sada moglo da se uradi jeste da se obiđu parcele i detaljnim pregledom utvrdi u kakvom je stanu pšenica.

Preporuka je da se uradi odgovarajuća prihrana folijarnim đubrivima, jer je sada prihrana najpotrebnija kako bi se omogućio dobar rast i razvoj. Takođe, obavezan je pregled i na prisustvo nekih prouzrokovača bolesti, tako da čim se primete i najmanje naznake odmah treba krenuti sa tretmanima nekim od registrovanih fungicida.

Više o ovoj temi ispratite u nedelju u emisiji Bolja zemlja, od 9h na Tv Happy.