Sta unistava psenicu
Šta uništava pšenicu
- Reklama -

Možda nije sada momenat da spominjemo bolesti pšenice, kada su najveći problemi cene otkupa i njeno skladištenje ali i brige oko kupovine semena i jesenje setve.

Međutim, nije na odmet napraviti kraći osvrt na bolest koja se često javlja na klasu u uslovima vlažnog i kišovitog leta a to je alternaria. Gljivica koja izaziva ovu bolest tipična je za Englesku gde se redovno javlja i, ukoliko se na vreme ne suzbije, gubici mogu da iznose i do 3 miliona funti.

Osnovni simptom su crni klasovi i stabljike, pa takva pšenica nije dobra za dalju upotrebu. Alternaria narušava kvalitet zrna i tamo gde je crnilom zahvaćeno 15% zrna ( crnim tačkama ) ono nije upotrebljivo, pa ga proizvođači brašna mogu odbaciti.

Alternaria na psenici
Alternaria na pšenici

 

U Sjedinjenim Američkim Državama recimo, zrna pod uticajem crne tačkealternarie se smatraju oštećenim i dozvoljava se samo 2% do 4% oštećenja.

Tako je u Americi i Engleskoj gde se usled stalne vlage ova bolest redovno javlja.

Ali šta se dešava kod nas?

Ova bolest nije tipična za naše podneblje ali kada imamo sezonu kao što je bila prethodna, kada imamo konstantne padavine koje podižu vlažnost vazduha, velika je verovatnoća da ćemo se suočiti sa prouzrokovačima bolesti koje možda više godina nismo imali.

Tako je i sa alternariom na pšenici. Što smo spremniji i obavešteniji, lakše ćemo se izboriti sa njima, naročito ako se radi upravo o ovakvima atipičnim ali svakako prisutnim pojavama bolesti.

Tekst pripremio: dipl. inž. Goran Veljković