Zetva psenice
Šta da uradite nakon žetve pšenice?
- Reklama -

Spaljivanje strništa, najgora mera koja se može sprovesti u danima posle žetve

Spaljivanje potencijalno ima samo jednu korist, rešićemo se korova na parceli, ali pri tom nanosimo mnogo veću štetu nego što očekujemo. Pored toga, spaljivanje je zabranjeno po zakonu, a kazne mogu biti i milionske. Vatra dovodi do uništavanja korisnih mikroorganizama u zemljištu, kišnih glista i drugih organizama koji su bitni za kvalitet oraničnog sloja zemljišta. Biljna masa se uništava umesto da se zaorava i da se iskoristi kao zemljišno đubrivo, narušava se zemljišna struktura i smanjuje se sadržaj humusa.

Šta uraditi i kako doći do najboljeg rezultata u ovom periodu?

Odmah posle žetve, biljne ostatke zaorati na dubinu od 10-15 cm jer na taj način osim što poboljšavamo vodni režim, zemljištu vraćamo deo elemenata koji je iznet žetvom. Zaoravanjem uništavamo i deo korova koji je nikao, a u isto vreme provociramo i rast novih korova što predstavlja i odličnu uvertiru za hemijski tretman kojim suzbijamo sve prisutne korove na parceli.

Glifosav 480

Najefikasnije rešenje za ovu namenu se ogleda u primeni preparata GLIFOSAV 480. Iako poljoprivredni proizvođači koriste 5-6 l/ha po navici, najbolje je prethodno obići parcelu i količinu primene odrediti prema najotpornijem korovu.

Radi lakšeg određivanja količine treba znati da je za pirevinu potrebno 3 l/ha, za divlji sirak 5 l/ha, za palamidu, štavelj, maslačak i koprivu 6 l/ha, dok je za zubaču, poponac i divlju kupinu potrebno 8 l/ha uz utrošak vode od 100-200 l/ha. Pravi momenat za primenu je kada korovi dostignu visinu 15-40 cm, a kad je divlji sirak u pitanju pravi momenat je pred izbijanje metlice. GLIFOSAV 480 ako se primeni prema uputstvu suzbiće sve prisutne korove na parceli, a pošto nema rezidualni efekat preko zemljišta nema ograničenja kada je sledeći usev u pitanju.

Uljana repica
Uljana repica

Desikacija – zašto je ovo bitna mera?

Iskusni proizvođači soje, suncokreta, uljane repice, krompira i semenske lucerke najbolje razumeju važnost ujednačenog sazrevanja useva. U nekim godinama vremenski uslovi su takvi da je proizvodnju moguće dovesti do kraja i bez ove mere.

Ali, da li je ova godina takva i koji su benefiti od desikacije?

Narodski rečeno, desikacija je gubljenje vode iz zelenih delova biljke, primenom registrovanih sredstava kojima ubrzavamo proces zrenja. U kišnim godinama naročito je značajno ubrzati zrenje, jer na taj način sprečavamo propadanje obolelih delova biljaka i potencijalne štete od ptica, olakšavamo žetvu, smanjujemo brojnost korova u žetvi, smanjujemo rasipanje useva i gubitke u žetvi. Žetva je lakša, manje je habanje mehanizacije u žetvi i lakše je čuvanje nakon žetve.

Procenat vlage i nečistoće je mnogo niži što pravi ogromnu razliku prilikom predaje robe. Pored toga, evidentan je uticaj i na naredni usev pošto se parcela oslobađa od prisustva korova jer desikant ima neselektivno delovanje kada su korovi u pitanju.

Pravi momenat za desikaciju je kada se usev nalazi u tehnološkoj zrelosti

Preparat SIRIUS predstavalja jednostavno rešenje kada je desikacija useva u pitanju. Preparat SIRIUS se primenjuje u količini 2,5-3 l/ha. Kad je suncokret u pitanju pravi momenat za tretman je faza zrenja, kod soje, faza zrenja i kad je opalo oko 30% listova, a kod krompira za uništavanje cime, pravi momenat je pre vađenja.

 

Sirius
Sirius

Prilikom desikacije karenca je obezbeđena vremenom primene.

Tekst priredio: dipl. inž. Dejan Reljin