- Reklama -

Ekipa emisije Bolja zemlja je, u toku prošle nedelje, posetila i razgovarala sa diplomiranim inženjerom i najvećim proizvođačem pasulja, u Srbiji, Đorđetom Zorićem iz Stepanovićeva, kod Novog Sada.

Zorić ima oko 23 – 24 jutara pod pasuljem. Proizvođač semena, koji je Zorić posejao, je anonimni proizvođač merkantilnog pasulja iz Kanade. Odatle, kako je izjavio Zorić, dolazi najkvalitetnija roba. Zorić je posejao pasulj pred prvi maj, a plodove će ubirati oko 10. avgusta. Očekuje dobar prinos ove godine, budući da je uložio dosta truda i pažnje.

“U poslednje vreme je teže proizvesti pasulj u našim uslovima. Glavni razlog toga je promena klime koja nam donosi visoke temperature. Ne one od 30C do 32C, nego one temperature preko 35C do 36C, i to u vreme kada je pasulju najpotrebnije neko stabilnije vreme, u smislu, bez ekstrema. Taj momenat je pred cvetanje ili cvetanje pasulja, znači kada se oplođava mahuna.” – rekao je Zorić.

Iako je vreme takvo, kakvo je i ne možemo ga menjati, ono što možemo u datom momentu je da uz pomoć zalivanja i drugih mera proizvedemo pasulj u Srbiji. ,, Svako ko misli da može da proizvede pasulj, odnosno prinos bez navodnjavanja – VARA SE!” -dodaje Zorić. Pored toga, pasulj zahteva dosta fosfora i azota, kao i đubriva. Zanimljivo je da specijalnih preparata za zaštitu pasulja nema. Ova biljka je vrlo osetljiva na herbicide. Prekomerna doza herbicida može da dovede do toga da biljka pretrpi neku vrstu šoka.