- Reklama -

U želji za što većom zaradom i ostvarenjem profita Srbija ne haje baš mnogo za spostveno stanovništvo, jer odavno sve ono što je dobro i kvalitetno i proizvedeno u Srbiji izvozi, a sa druge strane uvozi razno đubre koje kada je meso u pitanju je zabranjeno u EU za hranjenje pasa i mačaka!!!!

Prema rečima dr Miroslava Stojšića, bivšeg načelnika Republičke veterinarske inspekcije (informacija preuzeta sa sajta kutaknet.com) U Srbiju je prošle godine uvezeno čak 5,7 miliona kilograma takozvanog MSM (mašinski separisanog mesa).

To je mašinski otkošeno meso, koje sadrži velike količine mlevenih kostiju prepunih teških metala, antibiotika, hormona. Ovo meso se najčešće prerađuje u paštete, viršle i salame i najopasnije je kod pilećih prerađevina jer se kod njih meso od kostiju jako teško izdvaja mehaničkim putem, pa se melje sve zajedno sa kostima.

Dodaju se aditivi, zgušnjivači, začini, emulgatori i još sijaset hemikalija koje će uobličiti preukusnu viršlu, kobasicu ili salamu

Srbija ima veliku potražnju za mesom ali tovljači gledaju da svo meso po što većoj ceni izvezu, a našim klaničarima je daleko jeftinije da uvoze to “đubre” – koje je mnogo jeftinije i da ga prerade.

To rade i zbog toga jer da bi i oni mogli da posluju moraju da proizvedu proizvod koji je jeftin, jer skup i kvalitetan nema ko da kupi.

Zbog toga se vrtimo u krug, narod osirumašuje sve više, sve je manje para za kupovinu šnicli i butkica pa se ide na paštete i ostale prerađevine koje su jeftinije

Afera oko uvoza je bilo poslednjih godina baš mnogo. Sećate se priče o uvozu zamrznutog mesa kome je istekao rok trajanja, pa do poslednje kada su se u jednoj klanici tranžirale crkotine, a sve to završavalo po gradskim dućanima.

I Srbi nikako da se osveste, jedu sve i svašta a seljak propada, iako ima veliki potencijal da proizvede sve što se poželeti može. Doći će period kada više nećemo imati kud i moraćemo da zaboravimo na markete i mesare, pa ćemo u nabavke odlaziti na selo, kod seljaka koji će za nas ciljano proizvoditi svu hranu, bez aditiva, prekomernog prskanja i svega onoga što danas jedemo – a da toga nismo ni svesni.

Na deklaraciji mesnih prerađevina sitnim slovima piše da je MOM meso ili MSM i ako vidite takvo obaveštenje, bežite od tih proizvoda što dalje.

Dr Stojšić tvrdi da jedemo “đubre” od mesa koje je EU odavno zabranila i da se MSM meso ne sme koristiti čak ni za pse. Međutim, psi i ostale životinje (pouzdano znam jer sam video) samo pomirišu neke vrste viršli i ne žele da ih ni okuse, jer ko zna šta uspevaju da namirišu u njima. Meni je ovo oduvek bilo čudno, jer psi koji njuškaju i crkotine, jedu meso sa đubrišta, neće da jedu viršle!!!??? Zbog čega , zaključite sami.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković