mraz na cvetu šljive
mraz na cvetu šljive
- Reklama -

Iz RHMZ Srbije za sredu i posebno četvrtak ujutru najavljuju moguću pojavu jutarnjih mrazeva, koji bi mogli da izazovu izmrzavanje procvetalog voća. To bi za posledicu moglo da ima veliko smanjenje roda. Faza cvetanja je najosetljivija na pojavu mrazeva.

Upozorenje! Kajsija najugroženija !

Od voća koje najviše strada najugroženija je kajsija koja je i najosetljivija na izmrzavanje ali naravno ne i sve sorte podjednako. One koje prve cvetaju su i najugroženije. U klimatskim uslovima Srbije, kajsija je najosetljivija na mraz u periodu pred cvetanje ali i u samoj fenofazi cvetanja pa su prolećni mrazevi najznačajniji činilac neredovne rodnosti kajsije koji joj nanose i najveće štete a neki autori tvrde da je učestalost izmrzavanja i jedan od faktora za pojavu apopleksije.

Zatvoreni cvetovi kajsije izmrzavaju na -3 do -4°C, otvoreni na -2 do -3°C, a mladi plodići na –1 do -2,5°C.

Ukoliko govorimo o temperaturama koje su kritične za izmrzavanje tokom cvetanja, ona nije ista za sve voćne vrste, za sve faze cvetanja ali nije ista ni za određene sorte, jer u okviru jedne voćne vrste imamo više sorti koje ranije i kasnije cvetaju pa su samim tim manje osetljive na pojavu poznih prolećnih mrazeva.

Ukoliko bi govorili uopšteno, najosetljiviji su: mušmula, badem, kajsija i breskva a najotpornija je jabuka.

Kod jabuke u cvetu, kritična temperatura za izmrzavanje je – 3 ºC do – 5 ºC.

Slično je i kod šljive – 3 ºC do -4°C.

A kod breskve -2,8 do -4,4°C. 

Mušmula mrzne na 0 do -1 ºC

Kruška – 1,5 ºC

Dunja -1 ºC

Najosetljiviji deo cveta su semeni zameci, a najotporniji je polen.

Od mera zaštite, neki proizvođači preporučuju paljenje vatre u manjim voćnjacima kako bi se koliko toliko sprečila pojava mrazeva i sprečila katastrofa. U profesionalnim voćnjacima koristi se „Anti frost“ sistem. Najniže temperature su u zoru, pred samo svitanje i ugroženiji su voćnjaci koji su u kotlinama od onih koji su na većim visinama ali reljef i mikroklima opet mogu da doprinesu sprečavanju šteta i zaštiti od mrazeva.

Vremenska prognoza najavljuje da nam dolazi topliji period od petka 29. marta i sa tim otopljenjem bi trebalo da izađemo iz kritičnog perioda, kada je smrzavanje voćki u pitanju!

Naravno još pozniji prolećni mrazevi su mogući, ali statistički šansa za njihovu pojavu značajno opada!

 

Priredila Redakcija