Slider

Srbiji od Evropske unije 70 miliona evra, evo koliko je namenjeno za poljoprivredu

Konkretno, 30 miliona evra opredeljeno je za konkurentnost, poljoprivredu, inovativnost i ruralni razvoj uz grantove za 450 mikro preduzeća, startapove i organizacije za poslovnu podršku u manje razvijenim regionima Srbije.

0
Foto: Pixabay
- Reklama -
Slider

Sporazum vredan 70 miliona evra, u čijem su fokusu lokalni razvoj, konkurentnost i zapošljavanje u okviru prvog dela IPA programa za 2020. godinu, potpisan je od strane ministarke za evropske integracije u Vladi Republike Srbije i nacionalnog IPA koordinatora Jadranke Joksimović i šefa Delegacije EU u Srbiji ambasadora Sema Fabricija.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji potpisivanja, a događaj je putem video-linka pratio i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

Foto: Pixabay

Vučić je izrazio zahvalnost Evropskoj uniji na sveobuhvatnoj pomoći tokom pandemije koronavirusa, kao i na ovoj za koju je sporazum danas potpisan.

Sveukupan razvoj zemlje

Joksimović je ocenila da su ovo zapravo pretpristupni fondovi Evropske unije namenjeni za sveukupan razvoj zemlje koja pregovara, a u cilju da zemlja bude što pripremljenija onda kad stupi u članstvo, kao i da se smanje regionalne razlike, kako unutrašnje regionalne razlike u samoj zemlji, tako i da se približimo onome što je prosek rasta i razvoja evropskih regija, koje su i stvorile EU.

Nakon 93 miliona evra za hitnu, kratkoročnu i srednjoročnu ekonomsku pomoć u martu, kao odgovor na pandemiju COVID-19, EU je sada obezbedila da dodatna sredstva koriste srpski državljani, državne i lokalne vlasti i privatne kompanije.

Varheji je poručio da je pomoć Srbiji tokom krize i ovaj novi paket pomoći jasan dokaz posvećenosti Evropske unije Srbiji na njenom putu ka EU, koja je potvrđena i na Samitu EU i Zapadnog Balkana početkom maja u Zagrebu.

Novac i za poljoprivredu

Donacije će podržati socijalno-ekonomski razvoj, zapošljavanje i socijalnu politiku Srbije za najugroženije.

Foto: Pixabay

Konkretno, 30 miliona evra opredeljeno je za konkurentnost, poljoprivredu, inovativnost i ruralni razvoj uz grantove za 450 mikro preduzeća, startapove i organizacije za poslovnu podršku u manje razvijenim regionima Srbije.

Nakon krize izazvane pandemijom COVID-19, poseban fokus biće takođe stavljen na jačanje kapaciteta za nadzor i reagovanje na zarazne bolesti, kao i na zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu najugroženijih, sa ukupno 25 miliona evra.

Slider
Datum: 12.11.2019. izvor: agroservis.rs Produktna berza Novi Sad: kukuruz: 13.70 din/kg pšenica: 18.09 din/kg soja: 36.50 din/kg Berza u Čikagu: kukuruz: 15.86 din/kg pšenica: 20.26 din/kg soja: 35.49 din/kg Berza u Mineapolisu: kukuruz: 15.25 din/kg pšenica: 16.18 din/kg soja: 33.24 din/kg Berza u Parizu: kukuruz: 19.24 din/kg pšenica: 20.94 din/kg soja: – din/kg Berza u Budimpešti: kukuruz: – din/kg
Note: Carousel will only load on frontend.