Foto: Pixabay
- Reklama -
Slider

Već nam je stigao kraj jula, a u bašti i na njivi se uveliko beru paradajz, krastavac, vadi se krompir. Međutim, povrtari već krajem jula pripremaju zemljište i kreću da seju povrće koje stiže na jesen.

Boranija

Foto: Pixabay

Zovu je i kasna boranija koja se seje u drugoj polovini jula. Često je poljoprivrednici seju na mestu gde je bio kupus, grašak ili neka salata. Savetuje se da se zalije zemlja pre sadnje, kao i da se nakon sadnje redovno zaliva. U jesen ima dosta štetočina, pa je potrebno redovno pratiti kasnu boraniju.

Rotkvica, repa, rotkva

Foto: Pixabay

Mogu se sejati na leto, kako bi bile spremne za jesenju proizvodnju. Zahtevaju vlažno zemljište i redovno navodnjavanje.

Foto: Pixabay

Karfiol

Foto: Pixabay

Veoma je osetljiv na temperaturu, i često se sadi krajem jula kako bi berba bila između septembra i novembra. Ovo povrće traži dosta vlade ali i redovno zalivanje. Važno je redovno ga kontrolisati kako biste reagovali u slučaju napada štetočina.

Kelj

Foto: Pixabay

Kelj je sličan ostalim kupusnjačama i zbog relativno dobre otpornosti na visoke i niske temperature može se proizvoditi tokom cele godine. Gaji se na isti način kao i kupus, sadi se tokom jula a berba počinje u oktobru.

Cvekla

Foto: Pixabay

Ova poljoprivredna kultura se seje neposredno posle priprema zemljišta iza strnih žita, graška, boranije, salate ili luka. Seje se na rastojanju 40-50 cm red od reda, ili u trakama na 20-25 cm red od reda, a rastojanje između traka je 50-60 cm.

 

Slider