Foto: Pixabay
- Reklama -

Predstavnici ovog saveza apelovali su na Ministarstvo poljoprivrede, koje već nekoliko dana intenzivno razgovara sa Ministarstvom unutrašnjih poslova oko dopuštenja za odlazak u pčelinjake za pčelare starije od 65 odnosno 70 godina.

Članovi saveza su poslali Ministarstvu poljoprivrede, koje je to prosledilo Ministarstvu unutrašnjih poslova, dopise u kojima navode primere iz Nemačke, Austrije, Novog Zelanda gde pčelari imaju dozvolu da obilaze svoje pčelinjače. SPOS insistira na tome da se ova situacija što pre reši pozitivnim odgovorom za pčelare, ali i za državnu, jer će biti tragičnih posledica po pitanju prinosa hrane, navodi se na sajtu saveza. 

U ovom saopštenju se navodi i da je bagrem na mnogim lokacijama izmrzao i da je pčelarima potrebna puna sloboda kretanja kako bi pronašli lokacije za selidbu košnjica i kako bi ščelama obezbedili pašu.

Kao što smo ranije pisali o tome, u prethodno postignutom dogovoru rečeno je da pčelari uz dozvolu mogu da posećuju pčelinjake, uslov je bio da od kuće do pčelinjaka idu automobilom i da se nigde ne zaustavljaju.