- Reklama -

Dovitljivost naših ljudi nekada je zaista neverovatna. Slaviša Nikodijević iz Kljajićeva dugo je godina radio u MUP-u, ali se iz hobija bavio poljoprivredom i elektronikom. Uz svog kuma Gorana Milosavljevića, koji se profesionalno bavi povrtarstvom, kum je davao ideje, Nikodijević ih je sprovodio i tako je nastao termometar na daljinu, i to u dve varijante – sa SIM karticom koja šalje izveštaj o temperaturi preko GSM mreže, ali i verzija koja radi preko Wifi mreže.

Kako uređaj funkcioniše?

U suštini rad ovog uređaja je veoma jednostavan. Kako je Nikodijević za Bolju zemlju objasnio, sve što je potrebno jeste da ubacite SIM karticu, priključite preko USB-a bateriju ili utikač preko ispravljača, stavite senzor koji meri tempereaturu. Senzor možete staviti bilo gde – u vodu, u zemlju, čak i u neki rastvor. Sve ostalo podešavate SMS-om – koliko često da vam stižu izveštaji, na koju temperaturu želite da vas alarm upozori.

Kako je Nikodijević objasnio, termometar ima dve sonde, funkcioniše tako što meri temperaturu okoline i informacije šalje u bazu, a ako temperatura padne kojim slučajem ispod propisane, ili bude viša no što bi trebalo, uređaj Vas obaveštava o tome.

-Prvobitni uređaj je na početku imao problem sa dometom, pa sam došao na ideju da napravim jedan malo moćniji uređaj – kako ga ja zovem SMS termometar. I on je, takođe, ograničen dometom, ali u ovom slučaju – prijemom mobilnog operatera čija je SIM kartica. Gde god imate domet mobilnog operatera, možete da dobijate obaveštenja – kaže Nikodijević.

Inače, SMS termometar je napravljen od kineskih komponenti, koje je Nikodijević sklopio. Sam je isprogramirao i napisao softer u program C++ koji pokreće ovaj mini sistem. Dodatno, prema rečima Nikodijevića, na kutiju uređaja može da se doda bilo koji senzor.

Tako, ukoliko Vas interesuje da li imate CO2 u plasetniku, koliko imate amonijaka u svinjcu ili u objektu za živinu, kolika je vlažnost vazduha u vašoj pečurkani, da li je bio mraz u vašem voćnjaku ili tempereature idu ka tome, da li Vam komora u hladnjači radi dobro, ili da li Vam možda negde curi gas – sve to može da se proveri, upravo sa ovim uređajem, koji je Nkodijević počeo da pravi i radi po narudžbinama.

-Sve zavisi od toga koji senzor stavite. Uređaj može da se isprogramira po dogovoru. Može da javi bilo šta od vlažnosti vazduha do dojave za gas, poput amonijaka, ugljendioksida – ističe Nikodijević.

Kada je u pitanu cena, Nikodijević kaže da zavisi od uređaja. Onaj standardni za dojavu temperature košta 4.500., a isti uređaj, koji dodatno, šalje upozorenje za nestanak struje, tačnije, koji ima spoljnu baterijicu koja se puni sama od sebe – košta 5.500 dinara, objašnjava Nikodijević.

Kum Goran Milosavljević je sve ovo već isprobao u svom slučaju. Njemu je Nikodijević napravio uređaj koji vrlo prezicno, digitalno reguliše kalorifere u svom plasteniku. Uređaj je improvizovan, te se u plastičnoj kutiji za hranu nalazi elektronika, napajanje od PC kompjutera, u koju je ugrađen relej.

Budući da se Milosavljević profesionalno bavi povrtarstvom, Informacije o vlažnosti vazduha i temperaturi zasada, za njega su dragocene, i može ponekad da mu spase ceo rasad, a stari ručni termometri mu nisi bili pouzdani.

-Potreba se pojavila iz tog razloga što sam imao one stare termometre ručne. Slaviša mi je instalirao elektronske, podešene su najniže i najviše temperature, te se kalorifier u zavisnosti od toga pali i gasi. Kod starih termometara nikad nisam bio siguran šta će se dešavati, budiš se noću dva tri puta da proveriš da li će mraz da udari. Ovako ovaj uređaj sam obavesti – ojbašnjava Milosavljević.

A cena celokupne opreme za kalorifere, sa žicama, termostatom, košta do 15 EUR. Nešto više od običnog termostata koji košta 500 dinara, ali uz koji ne možete mirno da spavate uz njega, kaže Milosavljević.

Jedina mana“ uređaja je što nije vodootporan, ali se i to da rešiti. Ako neko ima želju za tim, i naruči vodootporan termometar, Nikodijević će i to napraviti.

Ceo prilog pogledajte ovde.

S.P.