Pregledajte košnice na vreme
- Reklama -

U Beogradu je nedavno predstavljena XIII Siva knjiga koja sadrži preporuke za smanjenje opterećenja privrede, a svoje mesto u njoj našlo je i pčelarstvo.

Loša vest za poljoprivrednike: Država novom uredbom smanjila subvencije!

U knjizi su, kako navode u Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), predstavljeni najznačajniji problemi pčelarstva.

Naknada za izdavanje i produžavanje uverenja o zdravstvenom stanju po pčelinjoj zajednici povećana je u decembru 2013. godine sa 11 na 64 dinara, što znači da je ovaj trošak povećan za 581%.

Ovo Uverenje traje samo 3 meseca i praktično se mora pribavljati ili obnavljati četiri puta godišnje. S obzirom na broj košnica, izdatak pčelara po ovom osnovu je drastično povećan, a to utiče na povećanje cene meda i čini naše pčelare nedovoljno konkurentnim na evropskom tržištu.

Inspekcija povukla med sa tržišta: Tri najveća proizvođača u Srbiji prodavali nekvalitetan med!

Izdavanje navedenog uverenja, poručuju iz SPOS, ne podrazumeva bitnije angažovanje, niti troškove na strani veterinara koji izdaju uverenje, jer su veterinaru sve radnje koje su uslov za izdavanje tog uverenja već plaćene, a radi se samo o taksi (naknadi) za izdavanje uverenja na kome se konstatuju ranije izvršene provere.

Dodatno, naknada za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu, naplaćuje se u odgovarajućem procentu vrednosti životinje, a za pčelinje zajednice iznosi 25 dinara. Problem je što se ova naknada plaća prilikom svake selidbe, a pošto pčelari prosečno imaju 2-3 selidbe godišnje (plaća se u oba pravca) proizlazi da oni po tom osnovu po košnici godišnje moraju izdvojiti od 100 do 150 dinara.

I ova opština na udaru! Potvrđeni prvi slučajevi afričke kuge kod domaćih svinja!

Kad se to spoji sa 64 dinara koliko se plaća naknada po košnici, ispada da su troškovi papirologije od 164 do 214 dinara po košnici godišnje, što je veliki deo državnog podsticaja koji se dobija (po košnici za pčele).

Država na taj način sa oko 30% od iznosa podsticaja – subvencioniše veterinare koji ove papire izdaju, a ne pčelarsku proizvodnju. Time se smanjuje devizni priliv državi Srbiji, jer bi pčelarstvo
bez ovih nepotrebnih nameta, tj. njihovim smanjenjem na pristojan nivo, moglo mnogo brže da se razvija.

Trebalo bi izvršiti tretman protiv izazivača čađave krastavosti jabuke

Nadležnom Ministarstvu predočeno je u Sivoj knjizi i rešenje problema: ,,Izmeniti Uredbu o visini naknade za izdavanje i produžavanje uverenja o zdravstvenom stanju životinja tako što će se u članu 2. stav 1. tačka 17) reči: „64,00 dinara” zameniti rečima „ne naplaćuje se”.

Smanjiti naknadu za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja za pčele i uvesti fiksnu naknadu od 100 dinara po jednoj selidbi, bez obzira na broj košnica, za dobijanje pomenutog Uverenja o zdravstvenom stanju životinja.“

Izvor: Savez pčelarskih organizacija Srbije