U Nacionalnom parku Kopaonik nestalo je 3. 000 kubnih metara drveta iz zaštićenog dela šume – saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Na mestu (Jankove bare) gde se nalazi stoletna četinarska šuma sada je ogoljeno zemljište i stotine trupaca, panjeva i razbacanih grana, koje su primetili prolaznici šokirani ovakvim prizorom.

U ovom Društvu ističu da se radi o šumi koja je u prvom stepenu zaštite i u njoj nije dozvoljena nikakva privredna delatnost.

Poslednjih meseci je na više različitih lokaliteta u Nacionalnom parku Kopaonik posečeno više od 3.000 kubnih metara drveta od strane JKP Nacionalni park Kopaonik – navodi DZPPS.

Ovakvo uništavanje šuma dovodi do nestanka mnogih zaštićenih i ugroženih životinjskih i biljnih vrsta, doprinosi eroziji zemljišta, novim poplavama, gubitku pijaće vode, a samim tim i postepenom uništenju kompletne flore i faune u našoj zemlji.

Očekuje se odgovor nadležnog Ministarstva za zaštitu životne sredine i rukovodstva Nacionalnog parka Kopaonik, kojima je DZPPS uputilo zahtev da im se hitno dostave informacije o ovom događaju.

Prethodni tekstSelu su potrebna radna mesta i proizvodni pogoni
Sledeći tekstEnergetski usevi – Lanik, jatrofa, kenafa, dolihos