Jugoistočna Srbija je mesto neverovatne lepote, šarma.

Postvalja se pitanje zašto ljudi odlaze odavde , pogotovu iz Sela , podno Suve u Stare planine? Razlozi su mnogobrojni i složeni

Mraz pogodio useve pšenice: PSS je ovo savetovao ratarima

Da li ipak postoje mladi, sposobni ljudu koji su na neki način pobedili okolnosti koje vide priliku za normalan život na selu  i koji čak rade zanimljive stvari, koji imaju sjajna iskustva iz kojih što – šta može da se nauči?

Naravno da postoje, Vladimira Petrovića, mladi domaćin iz sela Borje Čiflik, nedaleko od Pirota ima farmu od šezdeset junadi .

Petrović je kao veoma, veoma mlad, dok je bio između dečaka i momka ostao bez oca, međutim, uz snažnu majku, prijatelje, komšije, uspeo je da uradi ovo što je uradio i da stane na noge pa i više od toga.

Teatar plus i Plures – dobitna kombinacija preparata za bolesti i insekte u pšenici

Šta je najgora stvar sa junadima, pogotovu kada nemate para da uložite puno i odjednom? To što je ovo igra gde je ulog veliki, a profit mali i čeka se dugo na njega.

Kupite tele, uložite u njega 2 tona kocnentrata, ogromne količine silaže, lucerke i svega drugog i onda treba to da naplatite.

Ako imate samo jedno june, ili neka bude i dva, tri – vi ste osuđeni na prekupce stoke, osuđeni ste da radite preko posrednika, a ne direktno sa klanicom, a posrednik ne radi stvari besplatno nego uzima deo vaše zarade.

Zaštita koštičavih voćnih vrsta

Petrović je to brzo video i shvatio da ili radi direktno sa klaničarima ili ne radi uopšte, jer zarada je i onako mala i ako mora da je deli od toga nema ništa.

Tako je, june po june, tele po tele , zavrteo je celu priču dok nije došao do šezdeset junadi na farmi.

– Od davne 1993. otac je radio kooperaciju, on je umro 2006. ja sam krenuo da razmišlja da radim sam i nastavio, ali sam 2010. počeo da radim u firmi i moje razmišljanje je bilo da držim tu do 10 junadi. Uskoro je to počelo da raste i sada imam od 50 do 60 – objašnjava Vladimir Petrović.

Prskanje na crno prvi i najvažniji korak u proizvodnji suncokreta 

– Sa malo junadi ni jednom klaničaru nisi interesantan. Koncentrat je jeftiniji kada se više uzima, kao što je i cena junadi veća ako ih prodaješ odjednom više. Zato sam se odlučio za ovakav uzgoj.

To je ralnost sa kojom se sreću svi stočari, pa i Petrović.

Šta je još pametno, a sasvim slučajno, uradio on a može i vama da valja, pogledajte na snimku ispod…

Prethodni tekstRatni veteran više ne drži pušku, zato je napravio savršeni kupinjak
Sledeći tekstSetva kukuruza po regionima: koje su preporuke za područje centralne Srbije?