količine padavina ispod proseka
količine padavina ispod proseka
- Reklama -

Od početka 2019. godine, pa sve do sada u Vojvodini je palo samo 50 mm padavina, što je veoma zabrinjavajuće. Poslednji put kada smo imali istu ovakvu sitauciju bila je 1953. godina i te godine je bio uveden prinudni otkup pšenice kako bi se narod od nečeg prehranio.

Sličnu situaciju imamo ove godine i neki poljoprivrednici u Sremu upozoravaju da se pšenica već približila tački venjenja, dakle nema onu normalnu vlagu kao u normalnim uslovima.

Razgovarali smo sa gospodinom dipl. met. Nedeljkom Todorovićem iz RHMZS-a i prema njegovim rečima nekih ozbiljnijih padavina uskoro neće biti. Očekuju nas padavine ovih dana, ali to će biti male količine.

Najmanje padavina je do sada bilo na području Vojvodine, naročito Banata, severoistoka Srbije i Pomoravlja, a najviše padavina (mada je i to ispod proseka) je bilo na zapadu i jugozapadu Srbije.

U toku ove sedmice očekuje se da će na zapadu i jugozapadu pasti oko 20 do 30 l/m² kiše, dok se na severoistoku očekuje samo 5 do najviše 10 l/m². Posle ove sedmice očekuje nas još sušnih i nadprosečno toplih dana za ovo doba godine (i februar i mart i april su ove godine sa temperaturama iznad proseka), takođe biće i dosta vetrovitih dana još, što će dodatno isušiti već suvo zemljište.

Sledeća prilika za padavine biće tek oko 20. aprila, a nakon toga nas opet očekuje sušni period.

Da li možemo da očekujemo kišu u maju?

Prema analizama od prošle godine kišni period je trajao tri meseca, od maja do jula. Nakon toga je nastupila suša koja je počela krajem avgusta i trajala je do novembra i onda je bilo nešto malo kiše u decembru i januaru i nakon toga je opet nastupio sušni period, koji sada traje već tri meseca.

Prema tom ritmu koji će se najverovatnije nastaviti i ove godine, velika je verovatnoća da će padavine biti barem u prosečnim vrednostima u maju i junu.

Prva naredna kiša posle aprilske suše očekuje se da će biti početkom maja!

Napomena: u maju je moguća pojava i pljuskova koje su uglavnom lokalnog karaktera, tako da u nekim regionima mogu pasti prosečne i nadprosečne količine, dok negde zbog karakteristike pljuskova može ostati i deficit – rekao je Todorović.

Nedostatak padavina u ovom momentu bi mogao da zada velike muke poljoprivrednicima s obzirom da je setva kukuruza, suncokreta i soje u toku, a takođe i povrtarski usevi bi mogli biti ugroženi, jer je krenulo rasađivanje povrća.

Koliko su pouzdane prognoze za period preko mesec dana?

RHMZS pravi i mesečne i višemesečne prognoze, međutim praksa je pokazala da one nisu u mnogim slučajevima praktično upotrebljive.

Ceo intervju sa gospodinom Todorovićem možete pogledati OVDE.