Foto: Pixabay
- Reklama -

Nekoliko nemačkih proizvođača krastavaca prošle je, 2019. godine, na svom povrću primetilo napad nepoznate bolesti, koja im je u većini slučajeva uništila najmanje 50 odsto, a ponegde i do 90 odsto roda.

Istraživači sa Lajbnic instituta u Nemačkoj na temelju eksperimenata sa ćelijskim kulturama u institutu Braunsvajg, otkrili su da je bolest uzrokovao virus krastavca zvanim CABYV- virus žutila koji prenose lisne vaši, piše mađarski Agroinform.

Foto: Pixabay

“U Bavarskoj je prijavljeno tridesetak infekcija od prošlog leta, ali s obzirom da nema službene obveze prijavljivanja, ta bi brojka mogla biti znatno veća. Ispitivali smo deset uzoraka iz regije Nirnberg i svi su se pokazali zaraženima”, rekao je Patrik Nastvogel iz organizacije proizvođača krastavaca i ostaloga povrća Gemiserzojgering Knoblaušland.

ABYV je prvi put uočen u Francuskoj 1988. godine, ali tada nije otkriveno o kojem se tačno virusu radi.

Nakon toga, nastavio je da se širi i u Španiji i u Italiji, a nedavno je otkriven i u Poljskoj i Slovačkoj, što je uzrokovalo veliku zabrinutost kod poljoprivrednika.

Foto: Pixabay

Kako se navodi ovaj virus se širi lisnim ušima koje prezimljuju duž čitave Evrope kao posledica sve blažih zima. Izaziva nedostatak hlorofila, odnosno žućenje i zadebljanje lišća. Plodovi takođe otpadaju brže, a može ometati cvetanje i rast novih izdanaka.

Osim kod krastavaca, virus se javio i na tikvicama i bundevama.

IZVORbolja zemlja/agroinform.hu
Prethodni tekstGrad Beograd subvencioniše razvoj stočarstva, nabavku traktora, pčelarstva, voćarstva i povrtarstva
Sledeći tekstReč Struke, 1. deo: Nenad Vasić, “doktor” za hibride odgovara na vaša pitanja o proizvodnji hibrida