šećerna repa
šećerna repa

Za proizvodnju šećerne repe slobodno možemo da kažemo da je najkompleksnija proizvodnja u ratartsvu. Ova proizvodnja je i jedna od najskupljih jer zahteva ne samo velike obradive površine već i velika ulaganja koja podrazumevaju dobro pripremljeno i nađubreno zemljište bez ostataka delova od prethodnog useva.

Izbor najkvalitetnijeg deklarisanog semena je po pravilu i najskuplje, a kasnije tokom vegetacije, šećerna repa traži punu pažnju i negu počev od đubrenja, navodnjavanja do suzbijanja štetočina i prouzrokovača bolesti.

Ujedno za vađenje repe potrebni su specijalni kombajni koje retko koji proizvođač može da ima jer su jako skupi. I na kraju kada se proizvede kvalitetna repa dolazi se do najtežeg dela, a to je otkup i stalne špekulacije oko loše digestije i sličnih stvari koje uvek brinu naše proizvođače.

Uskoro će početi setva repe i večite brige da li sejati ili ne kada se svi aspekti proizvodnje sagledaju i stave na papir.

Ono što bi svi proizvođači najviše voleli, a to je unapred ugovorena cena i površine koje bi svakako bile odličan potez, ali moramo da shvatimo jednu stvar, a to je da je šećer berzanska roba i da je krajnje neizvesno kretanje svetske cene šećera. Posebno što je već duže vreme prisutna blaga kriza u kojoj se nalazi i cela industrija.

Sa druge strane za celu Srbiju strateški je važno da ipak ima konstantnu proizvodnju repe, a na kraju i šećera jer ukoliko imamo potencijal i višedecenisjku tradiciju ne bi trebalo da dozvolimo da šećer uvozimo.

 

Dipl. inž. polj. Goran Veljković