Foto: Pixabay
- Reklama -

Vaša bašta može da bude odlično mesto u koje dolaze leptiri, a za to je potrebno malo više od sadnje nekolicine šarenih cvetova.

Zašto su nam uopšte potrebni leptiri u vrtu? Poznato je koliko su oprašivači važni za naše snabdevanje hranom i za čitav ekosistem. Ipak, leptiri ne dobijaju uvek pažnju koju zaslužuju.

Leptiri su na dnu lanca ishrane za mnoge ptice i neke male životinje, poput miševa. Kada populacija leptira opadne, to utiče i na sve ostale pripadnike lanca ishrane. Gotovo 66 odsto vrsta beskičmenjaka u svom lancu ishrane u jednom delu ima leptira.

Foto: Pixabay

Ovaj insekt je ipak mnogo više od obične hrane za ptice. Leptiri igraju presudnu ulogu u prirodnoj kontroli štetočina, jer jedu afide, male insekte koji štete biljkama sišući njihov sok.

Osim što izgleda prelepo, bašta puna leptira je savršen način da stvorimo utočište našim prijateljima oprašivačima. Za razliku od pčela, leptiri su malo izbirljiviji u onome što vole.

Može se izdvojiti šest trikova kojima možete namamiti leptire u svoj vrt i uživati u jedinstvenom šarenolikom prizoru.

Ista sorta cveća

Leptiri preferiraju velike blokove šarenih cvetova iste sorte. Umesto da sadite deset različitih cvetova na istoj maloj površini, odlučite se za veći klaster jedne vrste. To ne znači da zbog leptira vaša bašta treba da ima samo jednu ili dve sorte, već ih samo uspešno grupišite.

Foto: Pixabay

Posadite “dugu”

Poput pčela, leptiri vole razne boje. Crveni, narandžasti, žuti, roze i ljubičasti cvetovi su im omiljeni. Leptiri preferiraju cveće sa kratkim prašnicima i širokim površinama za sletanje, a bujne cvetnice su im omiljene.

Različita visina cvetova

Leptiri biraju da sleću na različitim visinama. Visoko cveće i grmlje pomažu im u pružanju hladovine. S druge strane, drveće i grmlje je važno za leptire da ih nasele i hrane se njima, pošto ova vrsta biljaka obezbeđuje im život od gusenice do odraslog doba.

Foto: Pixabay

Obezbedite im opstanak

Kao i mi, i leptiri treba da jedu svakog dana, a ne samo tokom leta kada cveta cveće. Sadnjom različitih cvetova sa različitim vremenima cvetanja možemo im pomoći da jedu tokom cele sezone. Neki leptiri zimi prezimljavaju na istom mestu, dok drugi migriraju u područja toplije klime.

Odložite grabljenje lišća

Iako mnogi žele travnjak bez lišća tokom jeseni, lišće štiti insekte i ptice tokom zime. Jednogodišnje i višegodišnje biljke mogu sadržati lutku i larvu leptira, jer u mnogim oblastima leptiri prezimljavaju u opalom lišću i vegetaciji.

Foto: Pixabay

Opalo lišće ima i druge prednosti. Malčirani listovi oplođuju i dodaju hranu zemlji. Trava je u proleće primetno gušća, zelenija i zdravija. Grabljenjem lišća i nabiranjem biljaka na jesen narušavamo vitalni deo ekosistema.

Zato je kasno proleće mnogo bezbednije vreme za čišćenje dvorišta i bašte.

Ne zaboravite na bebe gusenice

Leptiri legu jaja koja kasnije postaju gusenice. Bašta takođe ima sigurnu hranu i sklonište za reproduktivni ciklus leptira. I sebi i mladim gusenicama možete učiniti uslugu tako što ćete im stvoriti njihov vlastiti prostor, a koji treba da je udaljen od vašeg povrtnjaka zbog štete koju bi mogli da učine.