seoski turizam ipard
foto J. El Omari

Turizam je važna stavka ekonomije svake zemlje pa i naše. Poslednjih nekoliko godina, sa đirim razvojem svesti o zaštiti životne sredine, veganstvu, povratku prirodi i jednostavnom životu, seoski turizam bio je logična ponuda. Osim toga, seoski turizam za nas znači oživljavanje kulturnog identiteta i tradicije, a u zavisnošću od pozicioniranosti i mogućnost sa upoznavanjem bogate istorijske baštine.

Čak 85 odsto ukupne teritorije Srbije je ruralno, dok se 75 odsto ruralnog stanovništva bavi isključivo poljoprivredom, pokazala su istraživanja. Seoski turizam za one koje žive na selu, znači dodatni prihod. Poznata gostroprimljivost srpskog naroda u spoju sa ukusnom hranom karakteristične za svaki region, brzo je zaživela seoski turizam u svakom kraju zemlje.

Mini zoo vrtovi i vodenice

Međutim, ubrzanim razvojem i zahtevima gostiju, seoski turizam više nije samo hrana i smeštaj, već uključuje niz dodatnih aktivnosti i usluga. Kako bi se izdvojilo baš njegovo ili njeno imanje i svojom ponudom privuklo veliki broj posetilaca, domaćin odnosno domaćica mora da bude kreatvnija i inovativnija od drugih. Danas možemo da nađemo salaše koje u okvoru svoje ponude imaju ergelu konja, zatim domaćinstva sa mini zoo vrtovima autohtonih sorti životinja, starim vodenicama, organizovanom berbom jabuka, ostavljanjem zimnice i drugih seoskih poslova za turiste.

Ranije smo pisali i o personalizacji proizvoda kao koraka dalje u preradi voća i povrća i o marketingu u vinarstvu – to znači, da turisti danas žele priču iz koje je potekao taj proizvod ili koja se vezuje za tu aktivnost na selu. Takođe, ne možemo da poreknemo koliko važnu ulogu igra bliskost domaćina sa gostima – zadovoljni gosti doći će i sledeće godine.

Kombinovanje sa manifestacijama i istorijskim lokalitetima

Iz toga zaključujemo da, ponovo, seoski turizam nije samo topla hrana i krevet, već i marketing i PR i menadžment...Na samom početku treba definisati proces pružanja usluga i potreba gostiju u okviru seoskog domaćinstva. Usluge mogu da se prožimaju kroz manifestacije ili obeležavanja istorijskih događaja u tom mestu i da se kombinuju sa kulturnom i arheološkom ponudom u ruralnom području do planinarenja, organizovanih kampovanja u prirodi i slično. Značajnu ulogu mogu da imaju festivali sa temom gastronomije ili kulturnog nasleđa od Vitez festa do Slaninijade, Dana gljiva i drugo. Sve to može podići vrednost i atraktivnost ponude jednog etno domaćinstva, rezultati su istraživanja mnogih institucija i nezavisnih autora.

Zadovoljenje svih standarda

S druge strane, treba imati na umu i održavanje kvaliteta pružanja usluga, a pre svega standardizaciju neophodnu za hranu, kao što su HASSP, HALAL i ISO standardi. U organizovanijoj ponudi i povećavanju vrednosti ponude može imati osnivanje udruženja i asocijacija sa ciljem unapređenja seoskog turizma na određenom lokalitetu.

Turisti su danas zahtevniji, pa u jednom domaćinstvu seoskog turizma očekuju spoj tradicije, odmora, gostoprimstva i prirode. Stalno usavršavanje putem raznih radionica i edukacija, pomoći će poljoprivrednicima da poboljšaju rad svog domaćinstva u cilju najbolje moguće turističke ponude.

 

Julijana El Omari

Prethodni tekstRešeno: Sudbinu kvaliteta mleka preuzima nacionalna laboratorija!
Sledeći tekstDa li je borba za srpsko selo samo mrtvo slovo na papiru?