Savremena farma krava – provera vaginalnog sekreta, održavanje graviditeta, odelca za telad…

812
0
SHARE
Savremena farma krava
Telad u odelcima

Mlečno govedarstvo, nekada najisplativija grana stočarstva, spada među najteže poslove kada govorimo o poljoprivredi. Iako su se mnogi opekli, Jovan Milosavljević iz Novih Karlovaca za sada uspešno savladva sve izazove i radi neke neverovatne stvari kada je u pitanju mlečno govedarstvo.

Trentuno na ovoj farmi nalazi se 100 mlečnih krava. Praktikuje se slobodno držanje krava sa dubokom prostirkom, ali podeljeno u grupe. Rekli bismo standardna farma krava. Međutim, kaputići za telad, zatim upotreba uređaja za merenje elektroprovodljivosti vaginalnog sekreta, kontrola amonijaka, nov specijalan način za dezinfekciju objekata je ono što ovu farmu krava izdvaja od sličnih farmi u Srbiji.

Zašto i kako je Milosavljević kupio odelce za teliće? Da li se isplati da date oko 600 evra za uređaj kojim se utvrđuje da li je i kada pravo vreme za parenje krava? I kakav eksperiment ovih dana doktor Denis Kučević vrši na ovoj farmi? O ovome poslušajte i pogledajte u najnovijem prilogu iz emisje Bolja zemlja: