Foto: Pixabay
- Reklama -

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka, koja se uglavnom gaji jednu godinu. Najčešće se gaje sorte zelene boje, dok se nešto manje proizvodi crveni kupus. Bogat je vitaminom C, najčešće se jede kao salata, ali može da se kuva, a gotovo da svako domaćinstvo kiseli kupus za zimu.

Za dobar i kvalitetan rod kupusa potreban je dobar rasad. A kako pripremiti rasad za sadnju objašnjava savetodavaca PSSS-a diplomirani inženjer Miloš Nikoletić.

Rasad kupusa bi trebalo pre početka rasađivanja pregledati i tada po pravilu treba da se uklone, odbace sve biljke koje nisu zdrave, koje su sa oštećenim listovima i temenim vrhom, koje su slabe, a da se ostave one koje imaju lepo formirano, a ne izduženo stablo koje obično nastaje usled velike gustine biljaka i nedostatka svetlosti, a to se reguliše preko sklopa biljaka i prozračnosti stakla, folije” kaže Nikoletić.

Foto: Pixabay

Ključno je dobro zalivanje rasada

Prema njegovim rečima, rasad koji je dobar i zdrav je preduslov za rentabilnu i uspešnu proizvodnju.

“Pre iznošenja na otvoreno treba rasadu što više prilagoditi uslovima koji je čekaju u spoljnoj sredini i kad god dozvoljavaju spoljašnji uslovi izlagati je suncu. Kad je biljka formirala pet do šest listova spremna je za rasađivanje” rekao je on.

Kako bi rasad bio spreman za rasađivanje i čupanje, treba ga dobro zaliti tako da ceo korenov sistem bude dobro prokvašen. Kada je korenov sistem dobro pokvašen lakše se vadi iz podloge i posebno se pazi na to da se što manje ošteti.

“Samo rasađivanje za letnji kupus se odvija od kraja maja pa do kraja juna. Najbolje vreme i deo dana za izvođenje rasađivanja je predveče uz obavezno navodnjavanje. Ne treba rasađivati u nepovoljnim uslovima ,a to je kada je najtopliji deo dana, kada su visoke temperature i jako sunce, a ovi nepovoljni spoljašni uslovi su česti u periodu rasađivanja” objašnjava naš sagovornik.

Sadnja rasada kupusa može da se obavlja ručno i mašinski. Veoma je važno zaliti zemljište i dobro ga pripremiti za sadnju rasada. Kako kaže Nikoletić, ne treba izbegavati navodnjavanje, drugo zalivanje je posle tri do pet dana. Biljke se brzo oporave i ukorene ako su dobro obezbeđene vodom.

Foto: Pixabay

Rasađivanje kupusa u ovom periodu se obavlja na rastojanje u redu od 50-60 cm i na razmak između redova 60-70 cm. Biljke se sade do kotiledona i zemlju oko žila treba sabiti kako bi se vazduh izbacio oko njih. 

Ukoliko se rasđivanje obavi pod nepovoljnim uslovima postoji mogućnost da se jedan deo biljaka ne primi, tada treba popuniti prazna mesta.