Foto: Pixabay
- Reklama -

Sezona berbe voća je počela, jagode su već stigle, trešnje uskoro, a kako je proglašena pandemija virusa COVID-19, veoma je važno da se proizvođači, kao i radnici koji su angažovani na branju, pridržavaju dobre higijenkse prakse kako bi svi bili sigurni i zaštićeni. Potvrđeno je da se ovaj virus ne prenosi konzumiranjem svežeg voća i povrća, ali potrebno je ove namirnice oprati pre konzumiranja. 

Kako tek predstoji berba sezonskog voća i povrća, veoma je važno da svi koji su u dodiru sa namirnicima, kao i oprema za berbu i transport budu u potpunosti čisti i dezinfikovani.

“Proizvođač koji organizuje berbu na svom gazdinstvu treba da obezbedi dovoljnu količinu čiste vode za pranje ruku. Ruke se obavezno moraju prati: pre početka rada i svaki put posle pauze. Ruke prati čistom vodom i sapunom i brisati ih papirnim ubrusima uvek pre početka rada, svaki put posle pauze, odmah nakon upotrebe toaleta, posle rukovanja bilo kojim materijalom koji potencijalno može biti izvor kontaminacije. Ako nosite rukavice, pre korišćenja rukavica ruke dobro i temeljno oprati čistom vodom i sapunom. Rukavice moraju biti neoštećene i čiste. Najbolje je koristiti rukavice za jednokratnu upotrebu koje se bacaju kada se pocepaju, zaprljaju ili na neki drugi način zagade i zamenjuju se sa novim” objašnjava savetodavac PSSS-a diplomirani inženjer Radmila Koprivica.

Kako dalje kaže nakit, satovi i ostale lične stvari ne smeju se nositi ili donositi u oblast proizvodnje svežeg voća jer mogu predstavljati pretnju za bezbednost hrane kojom rukuju.

“Rad terba organizovati tako da se ispoštuje preporučena fizička distanca između berača od 1,5 do 2 metra. U slučaju da se rad obavlja u zatvorenom prostoru gde je teško održavati preporučenu fizičku distancu, radnici treba da nose zaštitne maske. Pauze treba da budu pojedinačne ili za manju grupu radnika i organizovane tako da se omogući bezbedno rastojanje među ljudima koji su na pauzi” kaže naša sagovornica.

Foto: Pixabay

Veoma je važno da berači budu edukovani i odgovorni za svoj posao. Ukoliko imaju simptome koji podsečaju na grip, ne smeju raditi, posekotine i rane treba zaštititi vodootporinim zavojem. Takođe, ne sme se kijati i kašljati preko nezaštićenog svežeg voća.

“Poželjno je da proizvođač koji upošljava određen broj ljudi na sezonskim poslovima, od svakog radnika dobije pisanu izjavu da u predhodne dve nedelje nije imao simptome slične gripu i da nije bio u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija Covid-19” rekla je Koprivica.

Pravilna dezinfekcija opreme za berbu

Gajbice pre i nakon korišćenja temeljno oprati i dezinfikovati i koristiti ih samo za berbu.

“Gajbice za berbu moraju se lako čistiti i održavati čistim. Oštećene gajbice, koje ne mogu da se održavaju u higijenskom stanju, ne koristiti, odmah odbaciti. Njih ne treba koristiti za druge namene, osim za branje. Ako gajbice koristite za druge namene obavezno ih pre i nakon korišćenja temeljno očistiti i dezinfikovati. Gajbice za berbu se prvo operu rastvorom deterdženta, zatim isperu čistom vodom i po potrebi, dezinfikuju. Čišćenje i dezinfekciju gajbica ne raditi na mestu gde može doći do spiranja i zagađenja voća. Ako za pakovanje plodova koristitite kutije za jednokratnu upotrebu ne koristite ih ponovo” ističe naša sagovornica.

Posebnu pažnju treba posvetiti i tome kako se voće transportuje, zato treba temeljno očistiti i dezinfikovati prevozno sredstvo koje služi za to.

“Ako ima mogućnosti, koristiti za transport ubranog voća samo transportno sredstvo koje je za to namenjeno. Ako se transportno sredstvo koristi i u druge svrhe, pre transporta i posle transporta voća, morate se temeljno očistiti, a po potrebi i dezinfikovati” kaže Radmila Koprivica.

Kako objašnjava naša sagovornica nemoguće je mikroorganizme potpuno izolovati, ali je moguće njihovu pojavu svesti na najmanju moguću meru poštovanjem određenih pravila.

 

IZVORBolja zemlja/M.R.
Prethodni tekstIzdvojeno 24 milijarde dinara za održavanje likvidnosti privrede
Sledeći tekstReč struke: Kako zaštititi papriku?