Neizostavni deo svakog poljoprivrednog domaćinstva je motorna testera.

Na tržištu postoji veliki broj motornih testera, a ono što ih sve odlikuje je dvotaktni motor koji se nalazi u njima i koji ih pokreće. Dvotaktkni motori su nešto jednostavniji od četvorotaktnih motora, ali i oni znaju da se kvare.

Ono što malo ljudi zna je činjenica da su najveći dizel motori na svetu, oni koji pokreću velike prekookeanske brodove, zapravo dvotaktni motori.

Zašto se dvotaktni motori koriste u manjim aparatima?

Iz više razloga, prvo jeftniji su, drugo odnos snage naspram sopstvene težine je neuporedivo bolji nego kod četvorotaktnih, tako da su mašine generalno lakše.

Pošto ne postoji karter gde se nalazi ulje za podmazivanje, njihov rad ne zavisi od položaja u kome se nalaze.

Mana je da su mali dvotakni motori manje efikasni nego čevorotaktni  i što ovi motori, pošto se ulje dodaje u mešavinu, više zagadjuju okolinu.

Kako održavati motornu testeru?

Kako održavati motornu testeru najbolje će nam reći Slobodan Maksimović iz Koceljeve, čovek koji se specijalizovao baš za taj segment mehanike. On je stručnjak za male, dvotakne motore.

Slobodan Maksimović serviser

Ono što je izuzetno važno je kako startovati testeru nakon dugog stajanja.

– Ono što je bitno, ako nemate nameru da koristite testeru duži vremenski period, je da se istoči benzin iz rezervoara – objašnjava Slobodan Maksimović. – Da se startuje motor da bi potr0šila sve što ima u karburatoru i u sistemu za dovod goriva, kako se nebi stvorile naslage ulja u karburatoru.

– Pre startovanja je važno da se nakapa par kapljica ulja u cilindar motora i da okrene rukom, a ako nije skinut i starterom, par puta magnet kako ne bi dolazilo do suvog starta motora – kaže on. – Cilj ovoga je da se omogući karikama da se kreću putanjom kojom treba da se kreću i da se ležajevi podmažu. Ako se to ne uradi moglo bi da se desi da se karike potroše i da se ležajevi stegnu, a to nije preporučljivo.

– Ovo je važno odraditi oba ova postupka ako nemate nameru da koristite testeru minimum tri meseca – dodaje on.

Postupak nakon kupovine nove motorne testere!

Kada kupujete novu zapadnu testeru, nemate potrebe da radite ovu proceduru jer to važi samo za polovne motore , medjutim, kada kupujete kinesku testere, što je verovatnije, preporuka Maksimovića je da ostavite motor u leru da potroši jedan rezervoar mešavine.

To se radi kako bi se  podizanjem temeprature i zagrevanjem okalio – i dobio čvstinu. dakle poenta je novu kinesku testeru tokom tog prvog rezervoara mešavine nikako i nikako ne smete da opterećujete , sečete drva i turirate.

Maksimović ih u radionici na stolu ima desetak i sve su kobajagi različiti brendovi, a zapravo su potpuno isti motori, razlikuje se samo nalepnica.

Kineske testere su posebna tema, ali kako god, nemojte nikako da je opterećujete pri prvoj upotrebi.

 

Falsifikati motornih ulja!

To nas dovodi i do prvog pitanja i kontroverzi koji se tiču falsifikata, a to su ulja. Na našem tržištu imate na desetine različitih falsifikata ulja. Samo jedna pogrešna bočica može da dovede do toga da uništite testeru zauvek.

O čemu se tu radi? Ako nema dobrog ulja, nema podmazivanja, a ako nema podmazivanja, karike na klipu stružu cilindar dok ga ne prošire.

Kada jedanput prošire cilindar priča je gotova – nema kompresije, nema snage, možete samo da bacite testeru.

O tome kako da prepoznate falsifikate motornih ulja, ali i motornih testera, kao i kako da izaberete dobru polovnu motornu testeru i na koji način još da održavate ovaj preko potrebni deo domaćinstva, pogledajte u videu ispod…

IZVORbolja zemlja
Prethodni tekstBRESKVARI KRČE STARE ZASADE I PODIŽU NOVE! Razlog nije samo zahtev tržišta! (VIDEO)
Sledeći tekstPRILIKA DA PROBATE NAJBOLJA VINA SRBIJE! Dan prokupca, 14. oktobar, biće obeležen nizom događaja!