- Reklama -

Beograd, 23. novembar 2018. – Nataša Cvejić iz Beograda, Katarina Mandić iz Pančeva, Jovanka Ćirić iz Bele Palanke i Snežana Jovanović iz Velikog Gradišta ovogodišnje su dobitnice priznanja za najlepše rukotvorine izrađene tradicionalnim tehnikama.

Nagrade su uručene na svečanoj ceremoniji u okviru VI žirirane izložbe „100 žena – 100 minijatura“, održane u Narodnoj skupštini.

Minijature koje su izradile u tehnikama veza, tkanja, necanja i pustovanja odabrane su kao najbolje u konkurenciji 164 rada koje je poslalo 77 žena iz 23 grada i opštine. Specijalna nagrada za najbolje autore mlađe od 30 godina otišla je u ruke 22 mališana iz zabavišta u selu Čitluk kod Kruševca koji su radovima želeli da skrenu pažnju na svoje obdanište kojem je potrebna pomoć za rekonstrukciju.

– Jedan od ključnih aspekata politike Vlade i parlamenta jeste da stvorimo ambijent za zapošljavanje i promovisanje umeća koje žene mogu da ponude kao menadžerke i preduzetnice. Podstaći ćemo institucije da koriste tradicionalne rukotvorine kao protokolarne poklone jer je to naš ponos, a kao zakonodavna institucija parlament će raditi na razvoju regulative kako bismo obezbedili podsticaje ženama u ovoj oblasti – istakao je potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković.

Ambasadorka Australije u Srbiji Rut Stjuart
Ambasadorka Australije u Srbiji Rut Stjuart

Ambasadorka Australije u Srbiji Rut Stjuart istakla je da rad žena nije važan samo iz ugla kreativnosti već i značaja koji daju razvoju društva. Ona je ocenila da je njihovo ekonomsko osnaživanje prioritet i da tradicionalne rukotvorine imaju veliku vrednost za lokalnu ekonomiju. Generalni direktor kompanije CRH Srbija Roman Menc naglasio je da ta kompanija podržava očuvanje kulturnog nasleđa, razvoj obrazovanja i infrastrukture, a posebno žene u preduzetništvu zbog čega rado podržavaju događaje koji slave kulturu Srbije.

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović izjavila je da broj učesnika izložbe „100 žena – 100 minijatura“ iz godine u godinu raste, a posebno raduje to što je ove godine prijavljeno čak 28 mlađih od 30 godina što je dobra vest za napore ka omasovljenju inicijativa za očuvanje kulturnog nasleđa.

– Potreban je podrška države i pozivamo ministarstva kulture i obrazovanja da u vreme usvajanja budžeta izdvoje više sredstava za angažovanje mladih u ovoj oblasti. Poziv upućujemo i gradovima i opštinama da žirirane izložbe organizuju na lokalu i ponovo otkriju i promovišu lepote svojih krajeva. Takođe, kompanije pozivamo da misle na žene kada kupuju poklone za poslovne partnere. Pravo je vreme da odgovorno kupujete i pružite priliku da ostvare prihode – rekla je Jovanović.

VI žiriranu izložbu „100 žena – 100 minijatura“ organizovali su Etno mreža, NALED i Narodna skupština uz podršku Grada Beograda, Ministarstva spoljnih poslova i društveno odgovornih kompanija CRH Srbija, SAP, Eurobanka i Telekom Srbija.

Izvor: naled.rs