Saopštenje URS-a: U 2018. biće tretirano 85.000 tona opasnog otpada

738
    0

Članice Udruženja reciklera Srbije planiraju da u narednoj godini prerade oko 85.000 tona opasnog otpada, što je za 20% više u odnosu na prethodnu.

„Ministarstvo životne sredine je svojim akcijama, koje je pokrenulo u poslednjih nekoliko nedelja, skrenulo pažnju na značaj podizanja svesti građana u oblasti reciklaže i samog tretmana opasnog otpada. Opasan otpad i njegovo pravilno odlaganje i tretman su ključni, kako ne bi došlo do zagađenja životne sredine i opasnosti po ljude. Udruženje je tokom proteklih nekoliko godina preradilo preko 250.000 tona otpada, koje bi u slučaju da su se našle u našem okruženju, bile prava ekološka bomba“, rekao je Vladimir Živaljević predsednik Udruženja reciklera.

U Srbiji se godišnje proizvede preko 100.000 tona opasnog otpada, za koji je važno da se tretira na pravi način.

Predsednik udruženja je naglasio da je ključna stvar da se narednom periodu obezbedi da naplaćena ekološka taksa bude usmerena na projekte iz oblasti životne sredine, kao i da se namenski troši. On je ukazao da samo na će samo na taj način doći do razvoja oblasti životne sredine, porasta broja zelenih radnih mesta, stvaranje kadrova koji će biti stručni da rešavaju sofisticiran proces tretmana opasnognotapada i iskorišćenja postojećih kapaciteta pogona za preradu opasnog otpada, koji se trenutno koriste samo 50 %.

Prema podacima Udruženja reciklera Srbije ove godine je od te takse prikupljeno 10 milijardi dinara, što je 30 % više u odnosu na prethodnu godinu, kada je naplaćeno ukupno 7,5 milijardi po principu „zagađivač plaća“.

„Potrebno je napraviti sistem na osnovu koga će se industriji predvidljivo plaćati tretiran otpad novcem iz Zelenog fonda. Neophodno je da se novac od eko takse koristi u skladu sa zakonom, te da politika upravljanja novcem prikupljenim od zagadjivača bude bude isključivo u interesu zaštite živitne sredine”, zaključio je Vladimir Zivaljevic.