Foto: Pixabay
- Reklama -

Vlada Republike Srbije proglasila je elementarnu nepogodu za sve lokalne samouprave koje su u vanrednoj situaciji i građani mogu da počnu sa prijavama štete na objektima. Dok pravo na nadoknadu štete imaju samo oni poljoprivrednici koji su osigurali svoja zemljišta.

“Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima ne pruža pomoć poljoprivrednim gazdinstvima za sve one segmente koji su mogli biti predmet osiguranja. Zakon je to utvrdio iz razloga što država daje i do 70 odsto subvencija za osiguranje na poljoprivrenim usevima. Samo ono što ne može biti predmet osiguranja, što osiguravajuće kuće ne osiguravaju kada je reč o poljoprivredi, Kancelarija pruža pomoć”, rekla je zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Sandra Nedeljković, gostujući na RTS-u.

Prema njenim rečima, pomoć države dobiće građani koji imaju oštećenja na stambenim objektima koji su njihovi primarni objekti za življenje, čiji su vlasnici i koje koriste svakodnevno za život. Ona je naglasila da se radi o principu solidarsnosti.

“Svim građanima koji nemaju osnovne uslove za život, a to je krov nad glavom, država pomaže da se što pre vrate u normalan život”, rekla je Nedeljkovićeva.

Kako je navela Sandra Nedeljković, isplata pomoći će najbrže biti za tri nedelje.