Sajam poljoprivrede u Turskoj!

457
0
SHARE
Sajam poljoprivrede u Turskoj
Sajam poljoprivrede u Turskoj

U periodu od 28. novembra do 01. decembra 2018. godine u poznatom turskom letovalištu Antalija održaće se 18. Međunardoni poljoprivredni sajam opreme za stočartsvo i opreme za proizvodnju u zaštićenom prostoru.

Ovo je najveća međunarodna izložba proizvodnje u plastenicima i staklenicima sa svim elementima koji zaokružuju proces proizvodnje. Od opreme, postavljanja plastenika, preko obrade zemljišta, ugradnje sistema za navodnjavanje, semena i kontejnera za rasad.

Ove godine učešće na sajmu prijavilo je 118 zemalja pri čemu prvi put učestvuju Egipat i Alžir. Od ostalih vanevropskih zemalja prijavljeni su izlagači iz Kine i Južne Koreje kao i Jordana, Pakistana, Irana, Libana, Azerbejdžana, Libije, Iraka i Indije.

Broj učesnika na sajmu raste iz godine u godinu i ono što je najvažnije, ostvaruju se izuzetno važni međudržavni kontakti, tako da ovaj sajam postaje velika konkurencija sajmu „Zelena nedelja” koja se godinama održava tokom januara u Berlinu.

Još jedna veoma važna stvar, jeste otvaranje tržišta u Rusiji, Azerbejdžanu i Alžiru, čime se stvaraju potencijalne osnove za unapređenje poljoprivrede u Srbiji kako bi se stimulisao izvoz, jer se ovime otvaraju vrata novih tržišta koja su izuzetno spremna za saradnju.

Održavanje ovog sajma nije slučajno u Antaliji, budući da je to područje u Turskoj najpoznatije po ogromnoj plasteničkoj proizvodnji. Tako da sav paradajz koji nam van sezone stiže iz Turske, stiže upravo iz ovog područja, što jasno pokazuje da je Turska ozbiljno investirala u poljoprivredu, a naročito u proizvodnju u zaštićenom prostoru.

Paralelno sa ovim sajmom u Expo centru u Antaliji održava se i sajam opreme za stočarstvo. Zaokružena izložba koja uključuje ratarstvo, plastanike, sisteme za navodnjavanje, poljoprivredne mašine, kao i zaštitu bilja objedinila je sve povezane izlagače na jednom mestu. Ovaj sajam između ostalog ima za cilj povezivanje i unapređenje saradnje privatnog sektora i državnih institucija.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković