Foto: Pixabay
- Reklama -

Skladišne štetočine su najznačajniji uzroci propadanja zrna pšenice i kukuruza. Štete mogu preći i 10%, te su mere zaštite od veoma velikog značaja.

Da bismo sačuvali kvalitet zrna pšenice i kukuruza nakon uskladištenja neophodno je obezbediti kvalitetne uslove za čuvanje. Osnovno je omogućiti neophodno provetravanje kako bismo od samog početka sprečili pojavu štetnih mikroorganizama, a još važnije je suzbijanje štetnih insekata, pre i posle unošenja pšenice i kukuruza.

Takođe, pre samog skladištenja neophodno je skladišni prostor očistiti i obaviti dezinsekciju, jer nam je dobro poznato da postoje štetni insekti koji mogu pričiniti značajne štete. Ukoliko ne obavimo mere zaštite skladišta i zrna, štete će biti neizostavne.

Najznačajnije skladišne štetočine pšenice i kukuruza su: Žitni žižak (Sitophilus granarius), Žižak pirinča (Sitophilus oryzae), Žitni moljac (Sitotroga cerealella) i Kestenjasti brašnar (Tribolium castaneum).

Sve navedene štetočine se hrane zrnom kukuruza i pšenice, a mogu predstavljati problem i drugoj uskladištenoj robi. Zbog toga je neophodno pored fizičkog čišćenja praznih prostora za skladištenje uraditi i hemijsko tretiranje, a nakon toga potrebno je obaviti i direktno tretiranje zrna pšenice i kukuruza sa sredstvima registrovanim za suzbijanje navedenih štetočina.

Prethodni tekstKupina je dostigla cenu 400 dinara po kilogramu, ali ovo voće će eksplodirati!
Sledeći tekstPovećane premije za mleko: Da li je to dovoljno da zaustavi rasprodaju krava?