Uroš Davidović i prof. dr Miloš Babić (Foto: Bolja zemlja)
- Reklama -

Uroš Davidović je u emisiji “Bolja zemlja” ugostio prof. dr Miloša Babića koji je pionir u tehnologiji osmotskog sušenja voća.

prof. dr Miloš Babić (Foto: Bolja zemlja)

On je osmislio ovu metodu i uz pomoć saradnika i kompanije koja je prihvatila rizik da razvije i proizvodi novu tehnologiju on je dao ruku spasa srpskim voćarima u ovim teškim vremenima.

U doba kada nema više neograničenog izvoza u Rusku Federaciju i kada se naši voćari susreću sa nelojalnom konkurencijom proizvođača iz EU i kada se javljaju veliki viškovi voća na domaćem tržištu i kod domaćih proizvođača, prof. dr Babić im je pružio ruku spasa i način da sačuvaju sopstvene viškove voća od propadanja, ali i da povećaju zaradu u celom procesu.

Osmotski osušeno voće (Foto: Bolja zemlja)

Osmotsko sušenje voća, za razliku od klasičnog sušenja, podrazumeva predtretman tokom kojeg se voće drži u rastvoru od šećera i vode, glukoznog sirupa ili nekog drugog medijuma. Nakon završetka trajanja predtretmana pristupa se klasičnom vazdušnom sušenju, posle čega se dobija gotov proizvod.

Osmotsko sušenje voća, pored toga što daje proizvod koji ne gubi vitamine i minerale, pogodno je i zbog samog procesa proizvodnje. Rastvori u kojima se voće drži mogu na određen način da se prerade i ponovo koriste u proizvodnji.

Uređaji za osmotsko sušenje voća (Foto: Bolja zemlja)

– Srbija je i voćarska zemlja, Bogom dana za veliki broj voćarskih vrsta i, na žalost, imamo jako malu preradu voća. Ne samo sušenja, nego i ostali vidovi prerade su skromni i moglibi biti bolji, intenzivniji i sa boljim izvozom – kaže prof. dr Miloš Babić.

– Raznovrsnost tehnologija sušenja i raznovrsnost voćnih vrsta je potencijal koji treba iskoristiti da se naprave proizvodi koji će prvo biti zanimljivi i kvalitetni na ovom tržištu, a potom, što da ne, i u inostranstvu. Neka za početak bude simbolično, ali neka se krene.

– Ovo je šansa za male proizvođače, jer sušare šljiva treba da se proizvode samo za velike centre i gde je velika proizvodnja šljiva. Ovo je za one koji će obrađivati od 200 do 400 kilograma šljiva ili drugog voća, a maksimum do tone. Ovo je za porodični biznis, za gazdinstva i mala preduzeća, da se bave ovim u tom manjem obimu i za to je ova tehnologija idealna – objašnjava prof. dr Miloš Babić.

– Predsušenje i predtretman ovom metodom omogućavaju da se dobije jedan sočniji, ukusniji i dugotrajniji proizvod koji će svakako bolje da se prodaje na tržištu – zaključuje prof dr Miloš Babić.

Profesor Babić je u emisiji “Bolja zemlja” objasnio kako proces funkcioniše, zašto se pimenjuje, koje su mu prednosti i na koji način može da pomogne da ostvarite mnogo veću zaradu i da ne razmišljate šta da radite sa viškovima voća.

Takođe je profesor objasnio i važnost toga da mali proizvođači i voćari formiraju udruženje koje će da štiti njihove interese, jer kako je rekao i Uroš Davidović u emisiji:

– Sramota je da mi kao jedna voćarska zemlja uvozimo i voće, a i sušeno voće!

Sve to možete pogledati u videu ispod